Gladløper Isabel arrangerer selv sitt maratonløp nummer 100

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 23. Sep 2023

Isabel Aarnes er en typisk gladløper, som gjerne slår av en trall eller ti underveis i løpene, hilser på alt hun ser av dyr, og blander maratonløping med å bestige fjelltopper. Om noen uker skal den energiske 39-åringen arrangere sitt eget maratonløp, hennes maraton nummer 100. 

Toppbildet: Isabel Aarnes på Hornindalsrokken dagen etter Hornindalsvatnet maraton sist sommer. (Privat foto)

Denne saken er tidligere publisert av Olav Engen som +sak på kondis.no for en uke siden. 

100 maraton før fylte 40
For fire år siden bestemte Isabel Aarnes (39) seg for å løpe 100 maraton før hun fylte 40 år. Lørdag 14. oktober arrangerer hun selv det som blir hennes løp nummer 100 med over 100 deltakere. Den gangen, i 2019 etter Spitsbergen Marathon, hadde hun løpt 23 maraton på fem år, men siden har avstanden mellom maratonløpene blitt kortere og kortere.
 

Isabel Aarnes
39 år (blir 40 i januar 2024)
Singel
Sosionom, jobber med kreftrehabilitering på Aker sykehus
Fra Sjoa i Gudbrandsdalen
Bor i Oslo
Maraton- og ultraløper
Jakter toppturer/fin utsikt


Yngre enn de fleste
Det er mange i Norge som har løpt 100 maraton, faktisk 132 løpere ifølge oversikten til 100-kubben, men bare et fåtall av dem har vært under 40 år når de rundet 100. Vi finner seks løpere som har klart det i en alder av 36-39 år, og yngst av alle er Jan Billly Aas fra Kråkstad. Men, ingen på lista er yngre i dag enn Isabel…

Selv maratonkongen Inge Asbjørn Haugen – som kommer til Isabels jubileumsløp - var 42 år før han rundet 100, nå har han løpt 656 maratonløp – uten at vi tror det vil bli det neste målet for Isabel.

97 maratonløp og 30 ultraløp
Egentlig har Isabel passert 100 maratonløp for lenge siden, men hun teller kun med rene maratonløp og ikke der maratontiden er passering underveis i ultraløp. Av hennes 30 ultraløp – ja, for hun er vel egentlig ultraløper – hadde mer enn 10 av løpene offisiell maratonpassering. Tre av disse var Oslotrippelen der maraton løpes separat sammen med de andre maratonløperne.

Det første maratonløpet til Isabel var i 2014, året etter at hun begynte å løpe.

Det har vært et hektisk maratonår i 2023, og senest for to uker siden ble det to løp samme helg, i Vestfold Maraton og Göteborgsvarvet Maraton. (Privat foto)

Pandemiutfordring
Da Pandemien traff Norge i 2020 hadde Isabel nettopp løpt maraton nummer 32 i New Dehli, men hun trengte ytterligere 68 maratonløp de kommende fire årene. Takket være en del små løp som kunne arrangeres fikk hun løpt 14 offisielle løp de neste to årene – men det var mye mindre enn planlagt, og målet om 100 før fylte 40 så vanskelig ut. Her må det nevnes at hun heller ikke tar med virtuelle løp i sin summering, slike det var en god del av i pandemiårene.

Hun fikk selv påvist Korona i februar 2022, men nå åpnet samfunnet mer opp – og innen året var slutt hadde hun bokført 22 maratonløp – bare 29 igjen til 100. Målet om 100 før 40 var igjen levende.

En ny dimensjon ble lagt til i år.

  • Jeg skulle prøve å løpe fleste mulig av de ulike maratonløpene som finnes i Norge inkludert i mine 100. Alle var umulig da noen løp arrangeres samme dag og det var kun 1 år igjen av prosjektet, sier Isabel som uansett rakk over veldig mange nye løp på sine reiser rundt om i hele Norge.

I august var Isabel sammen med foreldrene på biltur i Nord-Norge, og selvsagt var det lagt inn en maraton på turen; Sami Maraton i Tana. (Privat foto)

Gladløper – glad i å synge – glad i dyr – glad i fjelltopper
Isabel, som har løpt for Romerike Ultraløperklubb siden 2018, bor i Oslo men er opprinnelig fra Sjoa – noe vi hører godt på dialekten som hun ikke har lagt bort.

Hun er en typisk gladløper, som gjerne slår av en trall eller ti underveis i løpene, og på de mer landlige løpene hilser hun på det hun ser av dyr. Tiden er hun ikke veldig opptatt av, men med det enorme aktivitetsnivået sitt er hun i veldig god form – og så sent som i april i år satte hun pers på 3:52:50 under Perseløpet i Eidsvoll, bare noen kilometer unna der hun skal arrangere «Isabels Maraton nr.100».

Bare i 2022-2023 har hun løpt 55 maratonløp og 8 ultraløp i tillegg til veldig mange toppturer i den norske fjellheimen. Hyppige oppdateringer på facebook viser at hun heller ikke er redd for å bestige en topp verken dagen før eller etter et maratonløp, så den som tror at hun løper flate maratonløp på vei fordi hun ikke liker kupert terreng tar veldig feil.

Kan være et bilde av 1 person"Oss fjellgeiter imellom"  - fra Vega sist sommer da hun flyktet til finværet i nord. (Privat foto)

Løping som terapi
Alt er ikke bare glede.
Etter at Isabels søster fikk uhelbredelig kreft (hjertesvulst) – bestemte hun seg i 2016 - som fersk løper – for å same inn penger til Kreftforeningen, et prosjekt som innbrakte 40.000 kroner.

Da søsteren i 2020 ble dårligere av sin kreftsykdom flyttet Isabel inn til henne i Gudbrandsdalen fra august og frem til søsteren døde i desember.

  • Jeg brukte løping som terapi og «fristed» sier Isabel om den grusomme perioden og tiden etterpå.

Kan være et bilde av 1 person, klatrer, Arktis, fjell og kraterDet er mye god terapi i fjellturer. Her på toppen av Surtningssue 2368 moh i Jotunheimen. (Privat foto)

55 totusenmeterstopper på tre år

- Du samler ikke bare på maratonløp, men også på 2000-meterstopper.

- Ja, men det ble veldig få 2000-meterstopper i år gitt, grunnet rævva vær i sommer. Kun 5 av dem besteget i år, men jeg har besteget 55 ulike 2000-meterstopper på 3 år. Samler der også, ler Isabel.

- Men, jeg har jo besteget noen andre fjell i år da, i forbindelse med maratonturene mine. Når jeg tok Torghatten maraton, så dro jeg videre til Bodø hvor jeg tok Finnkonakken (dagen etter) og Heggmotinden (2 dager etter). Så var der Vartdalsstranda maraton hvor jeg besteg Saksa I Sunnmørsalpene dagen etter. Så var det Alstahaug maraton hvor jeg gikk Helgelandstrappen noen timer etter maraton. Så var det Midnattsol maraton i Tromsø hvor vi gikk opp Sherpatrappen dagen før. Så var det Hornindalsvatnet maraton hvor vi besteg Middagshornet dagen før, Galten og Kornbergveten rett etter maraton og Hornindalsrokken dagen etter. Så gikk jeg jo alle de syv søstre i sommer på 16 timer, og Dønnamannen, men det var utenom maratonene da.  

- Puh, vi blir svette bare av å høre denne opplistingen.

- Hehe, nå jeg tenker på alt jeg har gjort i år, så blir jeg faktisk nesten litt svett selv, sier Isabel og ler litt til.
 

Isabel på Hornindalsrokken 1527 moh på en maratonhelg. (Privat foto)
 

Bare to løp igjen før festen  - og en ledig helg

Når dette skrives er det bare to maratonløp igjen før hun selv arrangerer sitt eget jubileumsløp. Hun skal løpe Odense maraton 24. september og Perseløpet på Eidsvoll 8. oktober. Da ble det – skrekk og gru - en ledig helg, så den bruker hun til å løpe Jotunheimvegen Ultra (57 km) 30. september- et løp hun er ambassadør for (inngår i Skåbu Fjellmaraton)

Isabels Maraton nr 100 skal være hyggelig og sosialt

- Nå er det mindre enn en måned igjen til løpet ditt. Hvilke forventninger har du til ditt første egne arrangement noensinne?

- Forventningene er at det skal være et løp i "min" ånd. Med det mener jeg at det skal være en fin dag for alle, både de som vil løpe fort og mindre fort og for publikum. Så er jeg jo en perfeksjonist, på godt og vondt, så jeg vil jo at alt skal være perfekt.

- Jeg har også fokus på det sosiale og har derfor lagt opp til feiring og sosialt samvær med pølsefest og kaker etter løpet. Det blir altså en skikkelig løpsfest med løp først og feiring etterpå hvor det også trekkes ut ca 50 uttrekkspremier, sier Isabel, og nevner at hun trekker ut startnummer 2024 til ulike maraton hun selv har løpt og ulike sportsrelaterte effekter.

- Løpet arrangeres i Eidsvoll, tur på landet?

- Nei, ingen tur på landet. Det skal være hyggelig og sosialt, derfor har jeg valgt å legge løpet på en kort bane, så ingen blir alene. Alle skal bli sett på mitt løp. Det er også viktig å ha en feiring og sosialt samvær etterpå, så jeg håper flest mulig blir med på det.

- Og etter løpet kommet tomrommet, ingen store mål å se fram til?

- Hehe, det blir spennende å se, men det ligger vel i korta at det vokser frem et nytt mål. Jeg har jo 30 ultraløp som jeg kan bygge videre på... Men det blir ikke like intensivt som de to siste årene, sier hun – og kanskje tror vi henne på det.

Isabel har løpt Bislett 24-timers tre ganger, med 171 km i 2021 som beste resultat. Det er vel ikke utenkelig at det blir flere sosiale løp på Bislett for Isabel, selv om hun ikke er påmeldt i år. På bildet er hun sammen med Frank Løke i 2018... (Privat foto)

Eidsvoll Verk skistadion 14. oktober
Isabels løp arrangeres på Eidsvoll Verk skistadion lørdag 14. oktober, der hun i fjor løp ultraløp og i år løp maraton. Det er en kontrollmålt rundløye på 538,2 meter, altså 78 runder+ ca 215 meter. Gjennom godt samarbeid med Eidsvold Værks Skiklub, Bjørn Hytjanstorp og Bjørn Saksberg har det latt seg gjøre å bruke arenaen også til Isabels løp.

40-årsdagen er 17. januar 2024, så hun vil nå målet om 100 maraton i god tid.

Alltid smilende Isabel - på årets Eidsvoll Verk 6-timers og maraton, samme arena som benyttes til hennes eget løp i oktober. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

120 startplasser
I starten av planleggingen var Isabel spent på hvor mange som ville delta på et slikt løp. Det er jo alltid vanskelig å planlegge når man ikke aner noe om størrelsen, men ganske fort var det 50 påmeldinger – og taket ble da satt til 100 startnummer og samme antall flotte medaljer ble bestilt.

Disse 100 plassene forsvant også fort, og etter litt grubling åpnet hun denne uken for ytterligere 20 løpere, slik at taket er 120 deltakere. Halvparten forsvant de første timene, så innen dette publiseres er kanskje løpet utsolgt, og eneste mulighet for å bli med da er å kjøpe plass av noen som eventuelt trekker seg.

Påmelding og deltakerliste

Hemmelig medalje
Isabel er veldig glad i fine medaljer, og det er også tanken bak medaljene hun har spesialbestilt til løpet sitt. Vi kan underskrive på at den er stor og fin, og båndet har lille bakgrunnsfarge (Isabels yndlingsfarge), men vi får ikke lov å vise bilde av den – den blir ikke vist fram før på løpsdagen.


Foredragsholder
I forbindelse med prosjektet sitt «100 maraton før fylte 40 år» har Isabel debutert som foredragsholder. På det nederste bildet ser vi henne under et foredrag på Langhus i september, og om ikke lenge får deltakerne i Skåbu Fjellmaraton også møte Isabel både som ultraløper og foredragsholder.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.