Marianne og Ragnhild løp The Polar Bear Challenge

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 4. Nov 2016

Et løpseventyr litt utenom det vanlige, ikke mist med tanke på vær, omgivelser og logistikk. Det var hva som møtte løpervennene Marianne Nesje fra Råholt og Ragnhild Audestad fra Oslo - stedet var Grønland i slutten av oktober!


Marianne på Grønlandsisen (foto: Marathon-photos.com)

Når undertegnede (Olav altså) er redaktør (vikarierende) både på kondis.no og på RUKs hjemmeside blir det som her dobbelt publisering når det handler om våre medlemmer. Alt nedenfor er kopiert fra kondis.no:

The Polar Bear Challenge: maraton+halvmaraton

The coolest marathon on earth

Tekst: Marianne Nesje

Helgen 29.-30. oktober gikk The Polar Bear Challenge av stablen i Kangerlussuaq på vestkysten av Grønland, og alle kan vel forestille seg at vestkysten av Grønland i slutten av oktober kan by på kaldt og surt vær. The Polar Bear Challenge består av maraton på lørdagen og halv maraton på søndagen. Det var også mulig å løpe bare ett av løpene om man ønsker det.

20x30-PMXX0000.jpg
Fantastiske løpsomgivelser (foto: Marathon-photos.com)

Startnummerutdeling i København

På morgenen den 27. oktober møtte 240 løpere opp på flyplassen i København for å få sine startnummer og få sjekket inn på flyet til Kangerlussuaq. Det var en spent gjeng med stor spredning på alder, erfaring og nasjonalitet. Hele 25 land var representert i årets løp, fra Brasil, Australia og Sør-Afrika for å nevne noen, og inne i denne mengden var det to damer fra Norge og Romerike Ultraløperklubb; Ragnhild Audestad og Marianne Nesje. Ragnhild har løpt halvmaraton der oppe i 2008 og Marianne har vært på telttur i området for ca 25 år siden.

Eksotisk transport og overnatting

Kangerlussuaq er et lite tettsted rett nord for Polarsirkelen. Det er 500 innbyggere, hvorav 150 er barn. Det er selvfølgelig en utfordring for et så lite samfunn å ta i mot så mange løpere på en gang. Det setter store krav til overnatting og logistikk. Noen ble innlosjert på hotellet, noen på vandrerhjemmet og andre i noen brakker et par km unna. Transporten rundt i området foregår med ombygde lastebiler, en gammel ombygd brannbil og en gammel amerikansk skolebuss. Til tross for logistikkutfordringer så fikk alle en seng å sove i, alle får masse god mat og transporten går som smurt.

ragnhild-inspeksjon2.jpg
Ragnhild på løypesjekk dagen før (foto: Marianne).


Sjokkmøte med kulda

Ved ankomst på torsdag dro halve gruppen ut for å innspisere løypa og den andre halvdelen dro på ulike ekskursjoner i området. Tror mange opplevde denne dagen som et lite sjokkmøte med kulda, vinden og vill natur – snø og is så langt øye kan se og 15-20 minusgrader. På fredag byttet gruppene om på turer på dagen og på kvelden møttes vi alle for race info. Det ble terpet mye på bekledning, om å følge med på sidemann angående frostskader og huske på at gel og annet flytende antageligvis ville fryse underveis.

Vi damene fikk jo da mange gode ideer om alt vi skulle putte i bh’n for å holde det varmt underveis.


-17 og mye vind ved start

Lørdag morgen gikk bussen kl 7:00 fra hotellet og løpet var beregnet til å starte kl 8:30. Det ble selvfølgelig noen forsinkelser; tissepauser underveis, vanskelige snøfonner som må forseres og ikke minst så må forholdene oppe på innlandsisen sjekkes før ca 150 løpere kan slippes av gårde ca 09:15. Ved start var det -17 grader og ganske mye vind.

Marianne (529) i løypa på maratondagen (foto: Marathon-photos.com)

Løssnø, innlandsis, morene, ubrøyta vinterveier

Det er vanskelig å kle kulden ute når det er så kaldt, men alt ordner seg når vi begynner å løpe, kroppen varmes opp og vi kommer unna den verste vinden. Mens vi strever oss gjennom masse løssnø oppe på isen kommer solen opp over horisonten og skaper magi. Etter runden på innlandsisen får vi vinden i ryggen og sola i fjeset og alt kjennes mye bedre.

Runden gjennom moreneområdet og oppe på innlandsisen er ca 8 km, deretter går løypa på vei de resterende km inn til mål som er i Kangerlussuaq. Denne veien er litt som norske vinterveier på fjellet – den brøytes ikke så i snøfonnene må vi løpe gjennom hjulsporene etter bussene. Det er drikkestasjoner hver 5 km og der serverer de varm drikke (energidrikk og vann) og energibarer - så ingen lider noen nød. Etter målpassering får vi medalje og grillmat og deretter bærer det rett inn på rommet for å få en varm dusj.

20x30-PMXX0002.jpg
Litt av det som møtte løperne (foto: Marathon-photos.com)

Dag 2, halvmaraton

På søndag er det samme opplegg som på lørdag, men bare halve distansen. Lysten til å dra ut i kulden nok en tidlig morgen var litt delt, men som alltid så er det bare å kle på seg og komme seg ut og så går resten av seg selv. Det var litt mildere under halvmaraton, rundt -7, men mer vind og dermed mer snøfonner og løssnø som må forseres under hele løpet. Nok en gang fikk vi en super tur og fikk kjenne hvordan naturkreftene river i kroppen og utfordrer hodet.

Ragnhild på 5. plass!

Søndagen ender med god middag og premiesermoni. Hva gjelder resultater så løp Ragnhild inn til en super 5. plass på maraton og en 5. plass i Polar Bear Challenge (sammenlagt på begge løpene), jeg endte på 19. plass på maraton og 17. plass i Polar Bear Challenge. På maraton var det 48 damer som løp og på Polar Bear Challenge var det 32 damer som deltok.

Marianne Nesje

ragnhild.jpg
En godt kledd Ragnhild på vei til 5. plass på maraton (foto: Marathon-photos.com)


- Jeg kom over dette løpet ved en tilfeldighet i 2008, meldte meg på og deltok på halvmaraton. Dette var før jeg begynte å løpe lengre løp. Den arktiske naturen fascinerer meg, og siden 2008 har jeg drømt om å reise tilbake. I år passet det, og det var ekstra flott at maraton og halvmaraton ble arrangert på forskjellige dager (lørdag og søndag) så jeg kunne få med meg to løp. Det er en egen konkurranse å delta i begge løpene - "polar bear challenge". Kanskje et litt merkelig navn da det ikke finnes isbjørner i denne delen av Grønland.

For å komme til startområdet er det en kjøretur på rundt 37 km. Veien et dårlig med mye is og snø - så denne turen tar opp mot to timer. Dagen før løpet ble vi kjørt ut for å foreta en ruteinspeksjon på innenlandsisen. Det er fantastisk å være der ute, isen har toner av blått og turkis, og vi løper mellom små koller av is. I lange partier er snøen dyp. Så det er svært tungt å løpe her.

Vi ble flere steder sjekket for frostskader i ansiktet. Det var drikkestasjoner hver 5 km hvor det ble servert varmt vann og varm energidrikk, fantastisk deilig. Selv om delen på isen føltes lang og tung, både på grunn av en sterk og kald vind, i tillegg til dyp snø var det fantastisk å løpe her. De resterende 35 km til Kangerlussuaq gikk lett. Kilometerne føltes raske selv om dette er et løp man må beregne lengre tid på. Jeg hadde en andektig følelse mens jeg løp i landskapet melllom fjell og daler. Jeg så spor av både reinsdyr og moskusokse i snøen. Jeg følte meg heldig og privilegert.

Jeg var også veldig fornøyd med 5 plass på denne maratonen og sammenlagt hel og halvmaraton.


landskap_ragnhildfoto.jpg
Bilde fra befaringa dagen før løpet (foto: Ragnhild)

inspeksjon-ragnhildfoto.jpg
Foto: Ragnhild

løypeinspeksjon_mariannefoto.jpg
Foto: Marianne

Polar Circle Maraton
Løpet arrangeres av Albatros Adventure travels, et dansk reiseselskap som arrangerer flere spennende maratonturer.

Fra arrangørens hjemmeside, en liten videosnutt om løpet:

IFrame


Resultater sammenlagt

Resultater maraton:

RankNameNationTimeBehindSpeed
1Charlotte Hvid Olavsgaard DEN4:25:51
6:19 min/km
2Janne Van Hove BEL4:33:35+ 7:456:30 min/km
3Britta Homer GER4:36:02+ 10:126:34 min/km
4Helewise Johanna Elfferich NED5:00:00+ 34:107:08 min/km
5Ragnhild Audestad NOR5:02:14+ 36:247:11 min/km
19Marianne Grøstad Nesje NOR5:40:35+ 1:14:458:06 min/km

Resultater halvmaraton:

1Charlotte Hvid Olavsgaard DEN2:19:55
6:38 min/km
2Pia Werther Jeppesen DEN2:32:42+ 12:487:15 min/km
3Janne Van Hove BEL2:33:48+ 13:547:18 min/km
4Helewise Johanna Elfferich NED2:37:30+ 17:367:28 min/km
5Britta Homer GER2:38:53+ 18:587:32 min/km
8Ragnhild Audestad NOR2:47:49+ 27:547:58 min/km
28Marianne Grøstad Nesje NOR3:26:45+ 1:06:509:48 min/km


medaljen.jpgFlott medalje!

Fakta om Marianne:

Bor på Råholt i Eidsvoll, 52 år, gift med Roger og har to barn. Utdannet siv.ing. i biokjemi og jobber i Xellia Pharmaceuticals. Drev mye med fjellklatring i ungdommen og har vært på mange utfordrende turer i inn- og utland.

Løpingen tok først av i 2014 da hun løp sitt første maraton under Olso Maraton. Etter det har det blitt 4 maraton og 5 ultraløp før turen til Grønland. Neste løp blir på Bislett i shorts og T-skjorte.

Fakta om Ragnhild:
Bor på Vinderen i Oslo, 50 år, jobber i Velferdsetaten Oslo kommune. Er utdannet sosiolog.

I all beskjedenhet stoppet Ragnhilds beskrivelse av seg selv der, så redaktøren tillføyr at Ragnhild etter hvert har blitt en rutinert ultraløper der - der jo lenger jo bedre ser ut til å være greia. Av merittene nevner vi sølv på NM 24-timers 2014, 2. plass i Jessheim 6-dagers året etter og Norsk rekord på 6-dagers løp med 477,775 kilometer fra Ungarn tidligere i år.


20x30-PMAA0337.jpg
Takk til Marianne (bilde) og Ragnhild for at de delte opplevelsen med kondis.no

(foto: Maraton-photos.com, som har tillatt oss å bruke bildene).


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.