Therese profilert på kondis.no: Fra røykeslutt til 12. plass i VM og norsk rekord

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 4. Nov 2016

Kondis hadde et stort profilintervju med Therese Falk etter VM-innnsatsen for to uker siden. Det var Kondis sin daglige leder, Marianne Røhme, som intervjuet 24-timers-sola vår. Saken ble lagt ut som "medlemssak" på kondis.no - men her får de av dere som ikke er medlem i Kondis også lest hele saken.


Rekord: Her er det klart at Therese har klart å sette norsk rekord på 24 timers under EM forrige helg. Etter dette fortsatte hun å løpe en time til. Foto: Johan Holmgren


HER
kan du forresten melde deg inn i Kondis
og støtte jobben de gjør blant annet med å spre
løps- og andre kondisjonsrelaterte nyheter, kontrollmåle løyper,
utarbeide terminlister mv (Kondis har kroner 0,- i offentlig støtte).

Derfor har Therese Falk blitt så god i ultraløping


Therese Falk ble beste norske med en fjerdeplass i EM 24-timers i Frankrike forrige helg. Her røper jenta, som i mai også tok bronse på NM 100 km, hvordan hun trener for å være så god.

Det første skrittet Therese gjorde mot en løpekarriere var å slutte å røyke i 2004.

– Da jeg sluttet å røyke, erstattet jeg røyken med mat. Jeg så etter hvert at jeg måtte gjøre noe med vektøkningen og begynte å trene. Det tok derimot mange år før jeg begynte å løpe. Men i 2012 deltok jeg i min første maraton, og siden har jeg løpt, forteller Therese, som elsker å løpe.

Gjennom de fire årene hun har løpt, har hun deltatt i rundt 30 maraton og en rekke ultraløp. Allerede i tredje maratonløpet, i 2013, løp hun på 3.21.56.

Det skulle ta tre år før hun klarte å forbedre den tida. I år derimot har hun perset hele tre ganger!!! Først i januar under maratonkarusellen i Bergen hvor hun løp på 3.18, deretter i Sevilla hvor hun løp på 3.15 og videre i Paris hvor regjerende pers er fra. Her løp hun på 3.14.02.

– Jeg har hatt en helt fantastisk sesong. Mens jeg tidligere ikke klarte å løpe under 3.20, har alle løpene i år vært på under 3.20. Det er helt utrolig, sier den entusiastiske Hareidjenta bosatt i Oslo.

(Saken fortsetter under bildet)

Therese_Falk_paa_rygg_1_foto_olav_engen_IMG_8212_640pix.jpg
Ville bryte: Therese ville bryte NM 100 km etter 6 timer og la seg ned i gresset, småsur og demotivert. Så kom Thomas, samboer og supersupport, stormende rundt banen og dro Therese bestemt opp på bena og ga henne klar beskjed om at hun hadde «vær så god å fullføre når hun hadde dratt han med til Bergen». Foto: Olav Engen

Arbeider fulltid

Selv om Therese lever for løpingen og stiller til start i både i NM- og EM-ultra, er det ikke løpingen hun lever av. Hun har i alle år arbeidet fulltid ved siden av løpingen. Til hverdags er hun lærer ved Fagerborg ungdomsskole i Oslo, studerer matematikk og skriver på bloggen Ultraglad. I tillegg har hun gått fast på pubquiz på Bohemen så å si hver fredag de siste 16 årene.

Det er i den tida som blir til overs hun legger inn løping og samvær med samboer Thomas - som stiller opp som verdens beste support i konkurranser.

– Det er utrolig viktig for meg å ha med Thomas under konkurranser. Under EM var han helt avgjørende. Han vet hva jeg trenger uten at jeg må si noe. Han leser meg godt og både serverer mat og drikke, og hjelper meg med av og påkledning når det er behov for det. Det eneste jeg trenger å gjøre selv er å løpe, forteller hun, og innrømmer at hun til tider følte at hun var inn til pit stop i et billøp.

– Da jeg begynte å dra av meg ei skjorte, var det en i teamet som fullførte avkledningen, mens en annen kledde på meg tørt tøy i samme slengen, ler hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Therese_Falk_paa_rygg_2_foto_olav_engen_IMG_8783_640pix.jpg
Bronse: Det ble bronse til slutt på NM 100 km i Bergen. Etter målgang mente også Thomas at det var greit at hun la seg nedpå. Foto: Olav Engen

Lytt til kroppen!

Thereses viktigste råd for å lykkes med løping, i tillegg til å slutte å røyke, er å lytte til kroppen. Selv trener hun ikke strukturert, men gjør det hun har lyst til når hun er ute på tur.

– En skal ikke presse kroppen til å gjennomføre en økt bare for å gjøre det. Vær snill med kroppen din, sier Therese, som mener dette er en av grunnene til at hun har klart å holde seg skadefri og dermed kunne løpe så mye og så langt som hun har gjort. Skjønt sammenlignet med mange andre maraton- og ultraløpere, så løper ikke Therese langt i løpet av en uke.

– Jeg har ikke noe særlig plan og struktur på det jeg gjør, men løper rundt 80 kilometer i uka inkludert det jeg løper i konkurranser hver tredje uke. Noen ganger blir det også hyppigere konkurranser, forteller hun.

– Når jeg løper ut døra hjemme, har jeg gjerne en formening om jeg skal løpe langt eller kort, men har sjelden noen plan utover det. Dersom jeg føler meg ovenpå, så løper jeg fort, og om jeg synes det er litt tungt, så løper jeg sakte. Jeg gjør det jeg har lyst til når jeg er der, sier hun.

Therese løper på godfølelsen. Hun måler kilometer, men bruker aldri pulsbelte. Ikke en gang når hun løper intervaller.

– Jeg liker ikke å bruke pulsbeltet. Jeg får alltid gnagsår av det. Jeg kjenner på pusten og kroppen hvor fort jeg løper, sier hun.

Ble bedre med intervaller

Therese er ganske sikker på at intervaller, og progressive og varierte økter har ført til at hun har hatt den framgangen hun har hatt i år. Hvor ofte hun løper intervaller er hun mer usikker på.

– Noen ganger løper jeg to økter i uka, andre ganger kan det gå både to og tre uker mellom intervalløktene, men jeg varierer også tempoet på de vanlige treningsturene mine selv om jeg ikke kaller det intervaller, forteller hun, og legger til at intervalltrening er en yndlingsøkt på dager med skikkelig drittvær. Når det regner på Vestlandsvis på Østlandet, da kan vi være sikker på at jenta fra Hareid er ute på ei intervalløkt.

– Det er ingenting som er mer friskt og herlig enn ei intervalløkt i drittvær, ler hun.

Therese trives godt uten trener og med trening etter innfallsmetoden.

– Det jeg driver med er lapskaustrening. Jeg går ut døra og jogger en tur uten struktur, sier hun.
Dette praktiserer hun også under intervalldragene. Om noe som skulle være 4 x 1000 meter kjennes veldig godt ut i løpet av de første 1000 meterne, så fortsetter hun uten pause.

– I slike stunder kan godt 4 x 1000 meter bli til 1 x 4000 meter, og for meg er det like greit hvis det er det kroppen har lyst på den dagen, sier hun.

Flaks med resultatene

Therese mener at det er mye flaks som har gjort at hun har kommet så langt som hun har gjort.

– Jeg synes det er litt ufortjent fordi jeg aldri har ofret noe for å oppnå det jeg har oppnådd. Jeg har bare løpt. I tillegg har jeg vært heldig og holdt meg skadefri, forteller hun. Therese mener det er lett å løpe når man gjør det bra og ser resultater.

– De virkelige råskinnene der ute er folk som har vært syke eller nede for telling av andre grunner, men som kjemper seg tilbake selv om resultatene kanskje aldri blir som de var. De imponerer meg, sier hun. Før en lang konkurranse pleier hun å legge inn to langøkter på rundt 50 kilometer to dager på rad to uker før for å forberede musklene.

– Før EM løp jeg "Olav Engen Ultra" på Jevnaker både lørdag og søndag tre uker før. I tillegg løp jeg turer på tre mil og fire mil fjorten dager før EM. I EM-uka fikk jeg ikke tid til å løpe annet enn fem kilometer på mandagen, og en liten tur dagen før konkurransen. Da følte jeg meg elendig. Jeg var kvalm og var sikker på at jeg ikke var helt frisk. Kroppen kjentes helt tragisk ut, sier hun.

På konkurransedagen så løsnet det imidlertid for Therese. Etter 9 timer lå hun på 10. plass, etter 12 timer på 11. plass og etter 17 timer på 10. plass med fem kilometer opp til en medalje. De sju siste timene løp hun seg opp til en fjerdeplass og var bare fire kilometer fra medalje, og fikk målt norsk rekord på 24 timer med distansen 228,323 kilometer.

– Det var utrolig moro både å løpe og det å representere Norge i EM. Jeg synes imidlertid at vi ultraløpere snart burde inviteres inn i varmen av Idretts-Norge. Didrik Hermansen er jo i verdenstoppen, og nå gjør jo flere av oss andre det bra i Europa. Så kanskje noen burde inviteres til idrettsgallaen, spør Therese.

Nye mål

Nå drømmer lapskausløperen om å komme under 40 minutter på mila og under 3.10 på maraton, men VM ultra vil hun ikke tenke på ennå. De konkurransene hun har sett seg ut for neste år er blant annet Kyoto Marathon i februar, Thames Path 100 miles i april, og et femdagers ultraløp i fjellene i Spania neste sommer. Om tre uker stiller hun på startstreken på Bislett 24-timers. De som måtte ønske å komme innom og si hei er hjertelig velkomne.


Dette er Therese Falk

Alder: 41 år

Bosted: Oslo (opprinnelig fra Hareid)

Sivilstatus: Samboer med Thomas Johannesson

Yrke: Lektor på ungdomsskole

Perser:

  • 24-timers: 228.323 km
  • 100 miles: 19.20.00
  • 100 km: 9.28.26
  • 50 km: 4.06.17
  • Maraton: 3.14.02
  • 10 km: 41.18

Meritter:

  • 4. plass i EM 24-timers 2016
  • 1. plass Bislett 24-timers 2015
  • 1. plass Rallarvegsløpet 2016
  • 1. plass Trondheim Maraton 2016
  • 1. plass Kongsvinger Maraton 2016
  • 1. plass Halden Ultraintervall 8x10 km 2013

Yndlingsløp:

  • Nordmarka Skogsmaraton
  • Rallarvegsløpet
  • Bislett 24

Slik beskriver Therese Falk en typisk treningsuke

Mandag: Transportløping t/r jobb. 10 km

Tirsdag: Transportløping t/r jobb 10 km

Onsdag: Fri

Torsdag: Intervalløkt eller hurtig økt på mølle. Intervaller kan være f.eks. Yasso 800, 4 x 1000 m, 3 x 2000 m. Mellom 10 og 15 km med oppvarming og nedtrapping. Ukas styrkeøkt er stort sett bevegelig planke i slynge.

Fredag: Mellomlang tur på 15-20 km i tempo etter form og lyst. Eller fri.

Lørdag: Langtur i Marka. Skogsvei, ikke sti! 30 km. Eller et løp, om jeg finner et i nærheten

Søndag: Mellomlang tur. Eller fri.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.