Mona og Monica fullførte PTL som eneste kvinnelag
Postet av Romerike Ultraløperklubb den 3. Sep 2018
Søndag 2. september krysset The adventurous aunts - Monica Strand og Mona Kjeldsberg - målstreken tiljublet av masse mennesker i målbyen Chamonix - som eneste rene kvinnelag som klarte å fullføre årets PTL (le Petite Trotte a Leon), det ekstreme ultraløpet som er den tøffeste av de tøffe UTMB-løpene.
Omtalen nedenfor har undertegnede lagt ut på kondis.no
Les og bli imponert!
151 timer, 300 kilometer i ekstremt fjellterreng med 25000 høydemeter
Monica Strand fra Oslo og Mona Kjeldsberg fra Gjerdrum er begge ultraløpere og medlem av Romerike Ultraløperklubb, men det eventyret de nå har vært gjennom får selv ultraløpere til å riste på hodet: 300 kilometer i Mont-Blanc-massivet, med 25000 høydemeter og 6 døgn med minimalt med søvn krever noe helt spesielt av deltagerne.
Slik ser ruta ut i fulgeperspektiv på 92 sekunder i stedet for 151 timer:
42 av 111 team fullførte
Egentlig er det fantastisk at 42 av 111 startende team (38%) tok seg til mål innenfor tidsfristen, selv om vi snakker om godt kvalifireste deltagere. Den som har fulgt med på de norske superkvinnenes trening tidligere i år har jo sett hvordan de har oppsøkt alt mulig av tøft terreng her hjemme.
- Likevel var det ingen ting mot hva som møtte oss i PTL, sier Mona på telefon i bilen på vei til flyplassen og hjemreise til "paddeflatt" terreng på Østlandet. - Det var mange skumle partier, ikke minst var det tøft i nattemørket. For eksempel da vi midt på natte støtte på en fjellvegg, og etter litt speiding så et klatretau uten sikring opp fjellveggen. Andre steder var vi på halvmeter brede luftige egger der vi noen ganger krabbet over, sier Mona, og vi aner at Monica nikker der hun sitter sammen med Mona i baksetet.
Ett sted fikk de også på grunn av regnvær valget mellom en Via Ferrata rute og å bli holdt tilbake noen timer for å velge en lettere rute. Tantene (The adventurous aunts) prioriterte å hvile siden de på det tidspunktet var ganske slitne.
- Ellers ble det en del venting og kø i de mest tekniske partiene, forteller Mona og peker på at de stupbratte nedoverbakkene også skapte store utfordringer for deltagerne.
Mona i et lett parti siste dagen. (Foto: Elisabeth Borgersen)
Monica, den andre av tantene. (Foto: Elisabeth Borgersen)
Tøffeste PTL-ruta noensinne
Mona forteller at deltagere som hadde vært med 8-9 av de 11 gangene PTL har vært arrangert, fortalte at dette var den mest ekstreme ruta noen gang - en rute som altså endres for hvert år.
- Vi er selvsagt strålende fornøyd, og etter en uke med 1-2 timer søvn pr døgn fikk vi en en god natts søvn nå før hjemreisen. Vi jobbet velldig bra som team og har klart oss uten skader, men vi har selvsagt vært slitne, sier Mona som er vant med store prestasjoner gjennom sin jobb som lege for Olympiatoppen i tre år (2015-2018). Hun jobber nå ved NIMI.
M&M i Chamonix med noen hundre meter igjen til målgang. (Foto: Thomas Øderud)
Jenter med bjeller, det synlige beviset på at de har fullført. (Foto: Einar Iversen)
For oss som fulgte live-sendingene på UTMB®TV var det fantastisk å se Monica og Mona med norske flagg på scenen etter at alle teamene var i mål (se Einar Iversens video nedenfor):
Tantene er det første norske laget* som fullfører PTL, og i årets løp var de det eneste rene kvinnelaget som klarte å fullføre. De var også det eneste av fire nordiske team som kom til mål.
UTMBs hjemmeside
Se hvem som fullførte årets PTL
*Jard Bringedal fullførte i 2014 ved å bli med et annet team (som den gang var tillatt) - etter at de to andre på teamet hans måtte bryte:
Jard Bringedal fullførte PTL
Om PTL® (Petite Trotte à Léon)
PTL® er et av arrangementene som tilbys innenfor rammen av UTMB®. PTL® er ikke åpent for enkeltløpere, her deltar man som 2 eller 3-mannslag. Lagene beveger seg gjennom et grovt, teknisk krevende og mentalt og fysisk krevende fjellmiljø. Utfordringen er å komme til mål innenfor tidsfristen som i år var satt til 151 timer (ble tøyd noen timer ekstra) og interessant nok er det ingen rangering. Enten klarte du det, eller ikke.
I dette ekstreme terrenget med 25000 høydemeter over 300 kilometer er det utfordrende nok å komme seg fram gående (og klatrende). Løypa er umerket, så her må man navigere selv, og hvert år er det ny rute i det fantastiske Mont-Blanc-massivet i Frankrike, Italia og Sveits. Med hensyn til vanskelighetsgraden er det naturligvis tøffe krav til kvalifisering i løpet.
Årets fantastiske løype, kanskje den tøffeste i PTLs historie.
I 6 døgn kunne vi følge utviklingen live på UTMBs hjemmeside
Mona og Monica blir små i slike omgivelser. (Foto: Elisabeth Borgersen).
Bildet viser de spreke tantene før start. 6 døgn senere, fullført og nesten like spreke
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.