Ruth Vingershagen totalvant et ekstremt vått Østfold Ultra Trail Challenge

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 4. Okt 2021

Ruth Vingershagen er ikke skvetten, det nytter ikke når man stiller opp i et av ultraløpene til Fulvio Øksendal. I det 65 kilometer lange Østfold Ultra Trail Challenge ble det både  svømming og klatring... men etter 9 timer var hun i mål i Nesparken utenfor Moss, som eneste kvinnelige deltaker sammen med ni menn - og likevel som totalvinner. 

Bildet er fra målgangen i Moss. (Alle foto: Fulvio Øksendal)


Ruth sendte oss denne rapporten etter løpet:
Hele uka hadde det vært meldt regn, med mulig oppholdsvær midt på dagen. Det var ihvertfall regn når vi starta fra Spydeberg. Første del var på gangvei hvor jeg kastet et nervøst blikk på regntunge bekker.

Etterpå kom en fin del på sti gjennom skogen til Trollerudåsen. Ut på veien igjen og der sto Fluvio og pekte inn i krattet. 

Tja, nå var starten av den vanskeligste delen av løypa. Ut med stor GPS og ned til første elvekryssing hvor vannet var opp til hofta. Ikke lenge etterpå var det en større elv hvor en rustent bru var trukket på land. Tok en lang pinne, gikk litt oppstrøms hvor vannet var litt roligere, begynte å krysse og så forsvant grunnen under føttene. Da gjaldt det å flyte/svømme over og kaste meg rundt et tre. 

Noe senere fant jeg ut at både brødskiver og godteri hadde blitt oppløst i vannet. Heldigvis var det kun en stor elv etter det og der jeg fant et hjelpsomt tre som hang over. Noen ganger var det antydning til sti, men gps sporet ledet alltid en annen vei, oftest rett opp/ned en klippe. 

Vi måtte holde oss innenfor 30 m fra offisielt spor, men skulle klippen passeres på høyre eller venstre eller kanskje den eneste vei var rett opp? Var glad for å komme ut på traktorvei med mulighet for å øke tempo litt. 

På toppen av Middagåsen fikk jeg beskjed at det var «kun blåsti og litt myr igjen». Ja, det var blåsti, men også mye annet. Jeg lærte fort at hvis jeg hadde gått passe langt på en god sti så betydde det at snart kom en eller annen utfordring. Etter hvert kunne jeg høre E6 og snart var jeg i Moss og ikke lenge etter ved mål. Da gjensto det bare å plukke en del hjortlusflue som hadde fulgt med ut av skogen.  

Takk til Bèrghem for et annerledes løp!


Løpsleder Fulvio Øksendal sende ut denne pressemeldingen etter løpet:
Viken & Østfold Ultra Trail Challenge 2021

Oppsummering: (red. anm: Noe forkortet)

Den første utgave av Østfold Ultra Trail Challenge blir ikke glemt av alle deltaker og det blir nok ikke den siste gang.

Leif var eneste deltaker i Viken Ultra...

Alt startet med den lengste distanse på fredag kl.8:00 altså Viken Ultra Trail Challenge (Sognsvann-Moss Nesparken= 175 km/5500 D+) hvor det ble kun 1 deltaker til starten av 2 påmeldte og det endte med DNF etter kun 40 km (ved Marikollen skianlegg); Leif Abrahamsen sleit nok med sin gps som begynte å tulle rett fra begynnelse , så det ble altfor mange feil og omveier som førte at allerede ved CP1 MARIKOLLEN etter ca 40km og over 9 timer etter starten det ble ikke mulig å rekke fristen til CP SPYDEBERG på 25 timer (ca 112 km).

Viken Ultra Trail Challenge er en av de kvalifiseringsløp til Gaea Norvegica Trail 2025 og det blir erstattet på neste år av en ekstra distanse på ØUTC 2022 (200K).

Østfold Ultra Trail Challenge 2021 startet på lørdag kl.9:00 ved Esso Spydeberg , traseen fortsetter til Nesparken i Moss gjennom marka på blåstier, skiløyper og skikkelig tett skog.

65 km og ca 1800 meter i stigning.

Man må navigere med eget gps spor og må bære i sekken alt man trenger uten nor form for hjelp, tidsfristen er 15 timer men vi er vært glade å holde litt lenger enn det.

Det regnet hele natta og det ble meldt både flom og skredfare i hele området, det visste seg at arrangør måtte begrenser en del område hvor det var planlagt å ta bilder pga flom, så alle bilder vi har egentlig tatt det kan ikke vise hva alle deltakerne er gått gjennom i løpet av dagen.

Obs! du må delta om du vil finne ut av det.

Det blir en altfor tidlig DNF like ved den første sjekkpunkt (CP1 FOSSEN), en av våre medlem Amund Kristiansen som ledet løpet rett fra begynnelse havna i grøfta/vann pga feil navigering, den tabbet kostet han løpet, da Ruth Vingerhagen uten noe anelse ledet løpet derfra til målgang med en utrolig tid på 09:00:18.

Det er er vært en kamp mellom 3 fra km 18 til km 28 (den meste krevende del av løypa!), Ruth Vingerhagen Tor-Gunnar Ingvaldsen og Hans Persson har løpt ganske tett (vi regnet at kanskje de har hjulpet hverandre?) på den veldig krevende mil hvor høy stigning og kryssing av dybde elver var ikke akkurat enkelt.

Etter det..... Ruth Vingerhagen begynte å kjøre hard så det ble umulig for de gutta å holde med, hun rakk på CP2 MIDDAGÅSEN (km40) med tiden 05:34:16, følger Tor-Gunnar Ingvaldsen med tiden 05:43:43 og Hans Persson med 05:46:33.

Vi kan nok nevne at Ruth Vingerhagen spurte oss ved CP2 om det var ferdig med klatring og svømming langs løypa, vi kunne lette henne at etter det blir kun fine blåstier og noe myr til mål. 

Ruth Vingerhagen du har vunnet en startplass til Bèrghem Ultra Trail 2022 og du kan velge en distanse mellom disse distanser: 130K,100 miles eller 200K.Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.