Ultraløper Anna: Romeriksåsen på langs – et tøft løp med gode minner

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 30. Jun 2017

Anna Tien Nguyen-Skaret alias bloggeren Løpeoldemor har skrevet litt om sin bakgrunn og mest om Romeriksåsen på langs der hun ikke-planlagt var sammen med Gry Løberg hele turen.Vi liker selvsagt ingressen ekstra godt:

«For å bli «norsk», må du ha norsk statsborgerskap. For å bli en proff fotballspiller, må du spille for en fotballklubb. Vil du bli en ekte ultraløper, må du løpe for verdens beste ultraløperklubb» – Sa dem.


Men ta deg tid til å lese resten også.

Først en forklaring på "Løpeoldemor"


Det var en gang en liten asiat….

Jeg har aldri vært en aktiv jente i mine unge dager. Jeg har aldri drevet med noe idrett eller vært interessert i trening. På en annen side har jeg alltid vært nysgjerrig på hvordan det ville vært å spille håndball, fotball eller drive med friidrett slik vennene mine gjorde. Jeg kommer fra en familie med trang økonomi. Å ikke ha muligheten til å delta på fritidsaktiviteter var en konsekvens av familiens dårlige råd. Med et trangt budsjett som vi hadde som utgangspunkt, ble det til at utgifter til aktiviteter og trening for de fire ungene i familien var for høye. I tillegg, var jeg en av de som brukte mye tid på å erge meg over ting ved utseendet mitt. Jeg var lubben, jeg så annerledes ut, og jeg følte meg ikke like kul som de andre. Jeg hadde lav selvfølelse og tenkte at jeg ikke var god nok til å delta i idrett. Jeg var redd for å feile, redd for å dumme meg ut, redd for å ødelegge for laget, redd for å være svak og redd for å skille meg ut mer enn det jeg allerede var.

Jaget etter å være den «perfekte», være lik alle andre var viktigere enn å være meg selv, viktigere enn å akseptere meg selv som den jeg var. Etterhvert som jeg ble eldre lærte jeg at selvfølelse kommer ikke utenfra. Det starter i hodet og hjertet vårt. Å finne tryggheten i seg selv er nøkkelen til å få det bedre. Du blir trygg på hva du vil, du vet hvem du er, du vet hvor dine egne grenser går. Du har troen på deg selv i det du gjør og blir mindre avhengig av hva andre måtte mene og tenke.

Den siste tiden har jeg tenkt mye på fortiden og oppveksten min. Mange tanker og minner som jeg hadde fortrengt, plutselig dukket opp igjen etter mange år. Jeg har fått mange kallenavn opp gjennom årene, men da jeg var mellom 6-9 år kalte familien min meg «Tarzan». (Når gulingene ikke ser forskjell på Tarzan og Mulan, er det vel ikke så rart at potene ikke ser forskjell på vietnamesere og kinesere, haha). Dette kallenavnet fikk jeg fordi jeg var mye ute i skogen i denne perioden. Jeg likte å finne på ting der ute og ikke minst late som om jeg var skogens dronning. Dessverre ble det lite leking i skogen etter at vi flyttet derfra.


IMG_4036

Før elsket jeg asfalt, nå elsker jeg terreng. Det er et godt utgangspunkt for å bli en god terrengløper. Veien dit er lang, men jeg har ikke dårlig tid. (En av de morsomste løpeøktene jeg har hatt hittil).

30 år senere, kan jeg endelig finne gleden av å være i skogen og naturen igjen. I dag er jeg verken Tarzan eller Mulan, men jeg er en ultraløper, i en alder av 39! Det er jo nettopp derfor jeg elsker løping. Alle kan løpe uansett alder. Alle kan være gode så lenge vi trener riktig og holder oss skadefrie. Jeg elsker løping fordi jeg tenker på løping hele tiden. Når jeg står opp tenker jeg på når jeg får løpt i løpet av dagen. Før jeg løper tenker jeg på hvor langt og hvor jeg skal løpe. Mens jeg løper tenker jeg på hvordan jeg løper og hvordan pulsen min er. Etter at jeg har løpt tenker jeg på hvordan økten har påvirket formen min. Jeg får aldri nok av løping, derfor er ultraløp et glitrende valg. Med ultraløp kan jeg løpe i timesvis. Jeg kan nyte hvert øyeblikk. Jeg kan kjenne at hodet og kroppen kommer i harmoni med hverandre. Jeg kan føle meg fri og jeg kan føle meg mektig. Makt og kontroll over min egen kropp og mine grenser.


Romeriksåsen på langs 50 km 2017 – et tøft løp med gode minner.


Oppstått og klar for nytt eventyr

Dagen startet da vekkerklokka ringte 04:45. Jeg slo av alarmen mens jeg listet meg stille og rolig ut av soverommet med de små smale kineserøynene mine. Når man er bosatt på et så eksotisk sted som Skotbu, må man alltid beregne god tid. Fra Skotbu til Veståsen skolen, i følge google map skulle det ta 57 minutter med bil.


Pakking pågår med et smil om munnen

Jeg spiste frokost, blandet energidrikk, pakket løpesekken, alt var under kontroll bortsett fra nervene. Det aller første løpet mitt i 2016 var jeg helt nervevrak i over en uke før løpet. Etter det, ble jeg mer avslappet i forkant av et løp. Jeg var ikke nervøs før Ecotrail 45/48 km engang. (Har du lyst, kan lese om mitt første ultraløp her https://lopeoldemor.com/2017/05/27/ecotrail/ ) Men i dag, spente nervene mine seg i en hard knute i magen min. Jeg grudde meg mest til å oppleve den totale utmattelsen i kroppen igjen. Nok en gang tenkte jeg «hvorfor vil jeg utsette meg selv for dette, igjen og igjen?». Jeg visste hva som ventet meg og jeg visste at dette kom til å bli slitsomt og gjør så vondt, men likevel ville jeg gjenoppleve lignende følelse og kjenne på de samme tingene, men kanskje klare å håndtere smertene på en annen måte? Det viktigste for meg var ikke å komme fortest mål, men å ha noe å skryte av meg selv på sosiale medier etterpå! Hahaha. Det å kunne overgå meg selv og gjøre drømmene til virkelighet, er en seier for meg.


Førstekvinne på plass. Trøtt men blid lell.

Jeg kom til skolen, jeg så meg rundt. Ingen mennesker bortsett fra de frivillige. Jeg kom ikke først i mål, men kom i alle fall først til skolen! Regnes det som en seier?

Spenningen var til å ta og føle på der vi stod, i påvente av at startskuddet skulle gå.


Den obligatoriske racedayselfien ved startområdet.

Ingen ultraløp uten SkiLøperne. (F.v Helga Svennevik Kringen, Camilla Markhus Rodal og meg) – SkiLøperne


Spente ultraløpere lyttet konsentrert på Olav Engen sin tale

Uten å ha avtalt noe på forhånd, holdt jeg følge med Gry Løberg hele turen. Jeg må bare gi stor ros til Gry som i utgangspunktet hadde problemer med beina sine, men likevel stilte hun opp til start. Utrolig godt jobba, Gry. Det var en fryd å løpe sammen med deg!

Da var vi i gang. Litt kaldt og overskyet i starten, men plutselig tittet sola frem og gjorde dagen vår uforglemmelig


Ingenting er mer motiverende enn å passere et slikt skilt – BARE fire ganger av det du har løpt hittil igjen! Haha

De to første timene av løpet var preget av stor ro. Vi snakket om været, om jobb, om ulike løp vi hadde deltatt i, hva som var postitivt og hva som var negativt, treningen den siste uken, hvilke løp vi skulle løpe etter RPL, venner i miljøet. Da vi nærmet oss den først drikkestasjonen (16 km), fikk jeg en liten smell i kneet mitt. Løypa var krevende og tøff. Underlaget var vått og glatt, og i et lite uoppmerksomt øyeblikk klarte jeg å skli på en stein men jeg mistet heldigvis ikke balansen og jeg slapp unna fall. Etter det begynte jeg å kjenne murring i høyre kneet mitt som kom og gikk. Når det er sagt: tror jeg ikke at jeg hadde klart å komme meg fortere i mål om jeg var helt frisk i kneet

Nydelig landskap i den stille fredfulle skogen.


Sola tittet frem og skapte ekstra god stemming under løpet. Til og med dette er vakkert!


Selfie med skogens vokter – sauene

På drikkestasjonen var det duket for lunsj. Ferdig smurt brød med variert pålegg. Det var masse herlig mat og masse god drikke. Et helt koldtbord med godsaker midt i skogen, kunne det vært bedre? For ikke å snakke om de blide, hjelpsomme og hyggelige frivillige. Jeg kunne lett stå der og kost meg med snacks og cola og godt selskap i hele dag!

Service på topp nivå!

Etter en lang pause var vi i gang igjen. Timene gikk. Nå har vi fortalt hverandre det meste. Nå var det bare 20 kiometer igjen. Det var jo her jeg virkelig skulle sette inn støtet, haha. I stedet var det fire timers lidelse som ventet. Jeg samlet kreftene og fortalte meg selv at jeg skulle klare det, men hvert eneste steg gjorde vondt i kneet.

Gry nyter utsikten mens jeg nyter pausen:)


Tenk at noe så enkelt kan være så vakkert?


Og dere trodde at risbonden hadde glemt Topprisen sin? Oh never!

På siste drikkestasjonen tok vi en laaang pause. Like før vi skulle avgårde sa jeg: «får ta meg en kopp kaffe til så kan vi fortsette». «KAFFE?» sa en av gutta forskrekket. Når du mente cola men sa kaffe, var det et godt tegn på at du var helt koko i hodet. Jeg som drikker nesten aldri kaffe!

34 km – andre drikkestasjon. Takk for en herlig service og masse oppmuntrende ord:)


IMG_4037

Dette ser ut som et maleri


IMG_4038.JPG

Herregud så godt å se grusvei

De siste 16 kilometerne gikk overraskende FORT for to halvskada halvgamle kjerringer. Det begynte å bli vanskelig å komme seg fremover og jeg merket at jeg ikke løp lenger. Beina var en halvmeter fra hverandre og magen stakk ut av t-skjorta, og det så ut som om jeg var høygravid. Gry lo høyt og spurte om hun kunne filme meg. Det tok jeg selvsagt som et skikkelig kompliment! Etter 40 km sa jeg til Gry at jeg følte meg som en struts, uten hals. Rumpa i været, skuldrene mot ørene og hodet i sanden/gjørma (nesten). Egentlig ville jeg bare stoppe og legge meg ned for å hvile. Litt merkelig situasjon. Jeg følte at jeg ikke var sliten, Jeg følte at jeg hadde masse krefter igjen. Problemet var at jeg ikke klarte å få dem ut. Herregud! Hvis jeg hadde vanskeligheter med å komme meg fremover, hvordan skulle jeg kunne fortsette de siste ti kilometerne? Det var ti kilometer igjen og jeg kjente meg sliten på en gjennomgripende måte. Alt stanset litt opp. Jeg var tom, beina mine hadde ingen kraft, kneet mitt verket mer og mer intens. Etter 45 km fortalte jeg stolt til Gry at jeg hadde funnet enda en måte å gå på for å dempe smerter i kneet. Jeg gikk sidelengs som en krabbe. Venstre foten frem, så fulgte høyre foten etter. Og da vi hadde kun 2 km igjen satt vi «opp farten». Plutselig brøt Gry ut i latter og sa «Du galopperte Anna!». Litt etter litt vendet styrken tilbake og jeg trengte ikke lenger å skjule hvordan jeg hadde det. Jeg kjørte samme stil inn til mål, krysset målstreken utmattet og ville bare rope ut av all kraft, men lot være. Jeg ble fort «våken» igjen etter at jeg fikk medaljen rundt halsen og en god klem fra Anita. Etter noen minutter sa en mannlig stemme til meg: «du kom på en flott 7.plass i din klasse Anna». Meg: «Åh, gjorde jeg det?» og la til «hvor mange er det i klassen min?». «syv» sa mannen lavt og forsiktig. Jeg stakk av med sisteplassen igjen!

I dag ble det distansepersing og tidspersing. 50 km på 9 timer og 34 minutter. Jeg har aldri vært ute i skogen så mange timer i strekk!


Her avsluttet vi en lang og krevende dag med god latter. Vi lo så vi grein pga galopperingen. Var det så lite elegant?

Å vinne betyr nødvendigvis ikke å komme først i mål, men det betyr å overvinne seg selv. Da jeg satt meg inn i bilen begynte tårene å renne på alvor. Ikke bare pga av den fysiske påkjenningen, men fordi jeg greide å fullføre mitt andre ultraløp på en måned! Og endelig, endelig fikk jeg oppleve et ultraløp med gode minner, med lidelser til tross. Jeg løp ikke bare med armer og bein, men denne gangen løp jeg også med sanser og følelser. Jeg nøt naturen i sin enkelthet, jeg nøt den nydelig utsikten mot Romeriksåsen, jeg nøt det yrende fugle og dyrelivet i skogen, jeg nøt til og med kubæsjlukten, og jeg nøt følelsen av glede, smerte, begeistring, tomhet, utmattelse og lykke.

Romeriksåsen på langs er et løp som jeg kommer til å løpe hvert eneste år fremover. Selv om jeg ble sliten, koste jeg meg fra startskuddet gikk til jeg fikk medaljen rundt halsen.


En sliten og utmattet, men stolt Anna!


Våte og kalde føtter, men det var verdt det.

Jeg vil benytte anledningen å si takk til arrangøren, altså verdens beste ultraløperklubb http://www.romerikeultra.no/ og de hyggelige frivillige for et fantastisk flott arrangement og supergod service. Det var bra med mat, det var bra med drikke, og det var bra merket i løypa. Og DEN medaljen da! Den knuste Toughest medaljen til mannen min, både på størrelsen og lengden. (Sa brura, haha).


Ingen tvil om hvilken av disse er råeste


Stolt ultraløper fra RULK


Å avslutte en lang og tung dag med å kjøre mot enden av regnbuen var gull verdt

Et løp er en drøm. I det du krysser målstreken, våkner du fra drømmen. Drømmene kan være hyggelige men også mindre hyggelige. Drømmene kan slite deg ut men også gi deg ny energi. Drømmene kan gi deg en god følelse men også en dårlig følelse. Drømmene kan gi deg gode erfaringer men også negative erfaringer. Det som er spesielt når drømmene er over, er at du har et stort behov for å finne en ny drøm å drømme om. Min neste drøm blir Hardangervidda Marathon (hvis alt klaffer) – http://www.xtremeidfjord.no/Hardangervidda-Marathon. Velkommen til min drømmeverden!

TO ultraløp (= 98,6 km) på en måned! Da er det lov å klappe seg selv drihardt på skuderen og spise to softis hver dag ut juli! CRAZYMADDAFAKKA

God sommer alle sammen!

-Anna


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.