Erlend B Jenssen løp lengst Baki hagan tæll'n Kjone

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 2. Okt 2023

Erlend B Jenssen løp lengst av alle da 32 løp for kreftsaken på Årnes sist helg. Backyardløpet hadde det originale navnet: «Baki hagan tæll'n Kjone» - og ble arrangert fra boligområdet Møllerstua.

Erlend løp 8 runder på 6,6 km, mens de øvrige 31 deltakerne samlet løp 96 runder.

Her er Erlend Baki hagan tæll'n Kjone!

Lokalavisa Raumnes (Nes kommune) har skrevet en sak om løpet og initiativtageren - som vi tar med her siden det gjelder en god sak:

LØP FOR KREFTSAKEN: Thomas Kjone Amundsen har fått beskjed om at han har kreft tre ganger og lever med kronisk lymfekreft. Lørdag arrangerte han bakgårdsløp for å samle inn penger til Lymfekreftforeningen. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen


Lisbet Bekkeli Amundsenlisbet@raumnes.no

Publisert: 01.10.2023 19:30 Sist oppdatert: 02.10.2023 11:34

Med løpet «Baki hagan tæll'n Kjone» vil han sette søkelys på kreftsaken og samle inn penger til Lymfekreftforeningen. Han er overrasket over at så mange stilte opp.

32 deltakere var klare da startskuddet gikk klokka ti lørdag morgen.

– Vi stiller opp for å støtte den gode saken, sa Per Arne Steinsland, som stilte opp sammen med familien for å støtte lymfekreftsaken.

Kreftbeskjed tre ganger

Tre ganger har Thomas fått beskjed av legen om at han har kreft. To ganger var diagnosen testikkelkreft, og nå lever han med kronisk lymfekreft.

– Da jeg fikk beskjeden om at jeg hadde testikkelkreft, følte jeg meg egentlig heldig fordi det ikke var spredning. Når det gjelder lymfekreften har jeg fått beskjed om at det går an å leve med den, så da går jeg ut ifra det. Jeg har ikke gått i kjelleren når jeg har fått beskjed om at jeg har kreft, sier han.

Men han erkjenner at han selvfølgelig reagerer på ordet kreft og at det er alvorlig å få en slik diagnose. Han ser også at det påvirker kona Anne.

– Hun er jo gift med en som har fått tre kreftdiagnoser på åtte år. Når jeg sier at det går bra, har selvfølgelig hun sine inntrykk. Det er viktig å tenke på alle pårørende som blir berørt, sier han og roser både Lymfekreftforeningen og legen på Ahus som er opptatt av å ta vare på pårørende.

Normalt liv

Testikkelkreften er helbredet, men lymfekreften er kronisk. Denne blir fulgt opp tett med kontroller hver tredje måned på Ahus. Like ofte får han påfyll av testosteron, som er oppfølging etter testikkelkreftdiagnosene.

– Det er en fantastisk oppfølging, sier han.

Han beskriver livet med lymfekreft som et helt normalt liv. Han jobber fullt og trener variert for å holde seg i god form.

LØP FOR LIVET: Thomas Kjone Amundsen sender her ut de rundt 40 deltakerne i bakgårdsløpet. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Under koronaen fikk han imidlertid en skikkelig nedtur.

– Jeg ble slått helt ut under koronaen. Mens jeg var i behandling for kreft, fikk jeg korona. Da var jeg på Ahus en måneds tid. Det var tøft, og det var nok heller ikke så lett for folkene rundt meg. Fjoråret dreide seg om å komme tilbake igjen, og jeg ser at det går bedre og bedre. Formen min er veldig bra i dag, sier han.

Løp for kreftsaken

Gjennom lørdagens løp samlet han inn penger til Lymfekreftforeningen.

Foreningen jobber for å fokusere på kreftformen og sørge for at medlemmene ikke føler seg isolert og har tilgang på den nyeste informasjonen på feltet.

– Jeg synes det er viktig å få fokus på kreftsaken og å støtte denne foreningen, sier han.

GOD SAK: Tomas Eriksson, Lina Fjeldberg Tofastrud, Simen Vinju Steinsland, Ådne Vinju Steinsland, Per Arne Steinsland, Frøydis Vinju Steinsland og Maren Vinju Lindahl stilte opp for den gode saken. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Selve prinsippet for såkalte backyard ultra-løp er enkelt og hardt. En runde løpes hver hele time med start og mål på samme sted, og så er det bare å løpe eller gå så mye en klarer. Start og mål for lørdagens løp var på Møllerstua på Årnes, og runden var på drøye 6,6 kilometer.

– Selve løpinga blir rein gimmick. Fokuset er å samle inn mest mulig til Lymfekreftforeningen, sier Thomas.

Han forteller at de 32 deltakerne løp 104 runder til sammen under lørdagens arrangement.
Erlend Jenssen løp lengst med åtte runder.

– Det ble mange skoavtrykk oppi skogen her. Mange løp mer enn de hadde tenkt. Jeg er veldig godt fornøyd med oppslutningen, og i tillegg til de 32 som løp, var mange andre innom, sier han og takker kona og naboen Kirsti som hjalp til med å holde vaffelpressa pølsekjelen og kaffetrakteren i gang. Han retter også en takk til Bunnpris Årnes som sponset med mat, og Ringnes som bidro med drikke.

Innsamling på spleis.no

Thomas er selv en habil løper og skulle gjerne vært med og løpt selv lørdag.

– Arrangementet ble litt større enn jeg hadde sett for meg, så jeg måtte være igjen og serve deltakerne, sier han.

LØPER: Thomas Kjone Amundsen er selv en habil løper. Dette bildet er fra et halvmaraton som han gjennomførte i 2019. Foto: Privat

Gjennom en innsamling på spleis.no håper han å få inn så mye som mulig til den gode saken. Søndag formiddag hadde spleisen fått inn drøye 20 000 kroner, men det er mulig å gi helt fram til tirsdag.

– Jeg anbefaler også å gå inn på Lymfekreftforeningen sine sider og støtte saken. Jeg oppfordrer også alle til å sjekke seg hvis de er usikre, sier han.

– Snakk om det

For to år siden frontet Thomas aksjonen «Menn snakk om det», der han oppfordret menn til å gå til lege hvis de oppdager at alt ikke er som det skal være.

LES OGSÅ

Nesbu med sterk oppfordring til alle menn


– Jeg tenkte vel det samme som mange andre menn gjør når de oppdager at alt ikke er sånn det skal være, nemlig at det sikkert går over, sa han den gangen om hvordan han tenkte selv da han skjønte at alt ikke var som det skulle.

I en artikkel i Raumnes ba han andre menn om å gå til lege og å bli flinkere til å snakke om disse tingene.

Løp 13 mil

– Når menn blir syke, er vi ikke så flinke til å snakke om det som kvinner. Men det er viktig å være åpen, sier han.

I 2021 satte han selv på seg løpeskoene for på sin spesielle måte å rette fokus mot kreftsaken. Fordelt på tre etapper løp han de 13 milene fra Kongsvinger til Rena.

Lørdag løp 32 nesbuer og tilreisende for ham og hans sak.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.