Nytt medlem: Tina Haraldsen

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 7. Sep 2021

Tina Haraldsen (47) fra Nittedal har meldt seg inn i klubben. Tina har aldri løp ultradistanse, men gleder seg veldig til å prøve. (Bildet er fra stolpejakt i fjellet)

- Jeg er litt i startfasen med min planlegging av litt lange løp etter hvert. Jeg gleder meg så utrolig mye til den dagen jeg står på startstreken til et ultraløp, sier Tina noen dager før hun sendte innmeldingen.

- Men tviler på at jeg kan hevde meg høyt i løping. Sykling er min greie, sier Tina.

"Stolpedronningen"
I disse dager er hun mest profilert som "Stolpedronningen" - og er den i Norge som har besøkt flest stolpeposter i år av totalt 219239 deltakere!

Hele 9245 stolpeposter i alle landets fylker har hun besøkt hittil, og har en solid ledelse på de som kommer nærmest - og ender sannsynligvis året på toppen av lista. 

På den samme lista har vi klubbens Henning Lauridsen på 6. plass med 7903 stolpeposter, og tidligere medlem Marita Hernandez på 5. plass med 8102. Litt lenger ned ligger undertegnede med 4036 stolpeposter på 32. plass. Her er det snakk om real ultrastolpejakt av flere!


Sakset fra lokalavisa Varingen (juni 2021):

Tekst og Foto: Kristin Haagensen
Tina (47) fra Rotnes er best i landet på stolpejakt


Tina Haraldsen finner stolper i et rasende tempo, og reiser land og strand rundt i jakten på disse. Det har gitt flotte naturopplevelser – og som en bonus er hun kommet i ekstremt god form.

I årets utgave av Stolpejakten er det en Nittedalskvinne som ligger helt på topp, nemlig Tina Haraldsen (47) fra Kruttverket. Hun er tidligere aktiv syklist og har alltid vært glad i å trene, men har tatt det til et helt nytt nivå i år. Hun har hovedsakelig løpt i jakten på stolpene, men også gått og syklet.

– Jeg har løpt mer enn jeg gjorde tidligere, opptil 5-6 mil om dagen, forteller hun. Faktisk har Tina holdt på opptil 15-17 timer på én dag. Så dette er ekstremsport.

– Jeg liker å være med og knive i toppen. Men det er også viktig å stoppe opp for å nyte naturen. Dette gir meg en boost, forteller hun.

Lukter på ultraløp

Tina synes at Stolpejakten er et utrolig flott tilbud.

– Stolpejakten får folket ut på tur. Det er jo et lavterskeltilbud, der alle kan være med og delta på sin måte. Samtidig er det et konkurranseelement for de som ønsker det, sier hun.

I Norge er det registrert over 163.000 deltakere på Stolpejakten – så å være på toppen av lista er en stor prestasjon. Pandemien har nok gjort sitt til at interessen har økt, tror Tina. Hun har også inntrykk av at mange konkurranseutøvere deltar i år, deriblant ultraløpere (et ultraløp er betegnelse på et løp som er lengre enn maraton i distanse, red. anm.)

– En av dem sa til meg nylig: Nå er du klar for ultraløp vet du, Tina.

– Er du det?

– Ja, jeg tror kanskje det. Jeg skal ikke utelukke at jeg kommer til å prøve meg på ultraløp, smiler Tina.


GOD UTSIKT: Stolpejakten gjør at Tina har oppdaget utallige nye turområder, både nært hjemkommunen og lenger unna. Her er hun på Rykkinåsen i Bærum. Foto: Privat

– En berikelse

Hun har tatt bilen og reist av gårde til nye turområder, og har oppdaget kriker og kroker av Norge som hun aldri før hadde vært. Det har gitt flotte naturopplevelser. Bergen, Trondheim, Midt-Telemark, Porsgrunn og Haugesund er bare noen av stedene 47-åringen har reist til for å lete etter stolper. Kartene ligger ofte litt utenfor allfarvei.

– Det har vært en berikelse, må jeg si. Det er så mange flotte steder. Det som overrasket meg mest, var Ulefoss som ligger i Telemark, der jeg var nylig. Et veldig naturskjønt område, forteller Tina.

Gjennom Stolpejakten har hun blitt mer kjent med landet vårt.

– Bergen er utrolig fint for å gå på stolpejakt, men området har også de tøffeste kartene, som kan være tunge og krevende. I Åsane er det for eksempel en stolpe på toppen av fjellet Lyderhorn, og den var det krevende å ta. Jeg liker en utfordring, konstaterer Tina.

Hun må nok reise tilbake til Bergen og sikkert bruke fem dager til for å få tatt alle stolpene der, legger hun til.

Sommerferien skal selvfølgelig også brukes til stolpejakt. Tina har satt av hele juli til å ta kartene i Nord-Norge. Det blir mange stoppesteder – blant annet Mo i Rana, Bodø, Lofoten, Harstad og Sørreisa.

– Jeg har ikke vært så mye i nord, så jeg gleder meg veldig, smiler hun. På reisene sine kjører hun bil og overnatter på hotell.

– Det er en dyr hobby dette her, ler hun. – Men det er verdt det, faktisk.

I TOPPEN PÅ ULIKE FELT: Tinas sønner heier på moren og følger med på hennes innsats i Stolpejakten. Her med eldstesønnen Joachim, som gjør suksess på et helt annet felt, nemlig gaming og Youtube. Foto: Privat

Rørende tilbakemeldinger

Rotnes-kvinnen er sikker i sin sak: Hun skal ta alle stolpene i landet – det er hele 10.133 av dem, foreløpig. Hittil har hun tatt halvparten. Noen av dem er ganske vanskelige å få tak i, kan hun fortelle.

I Austrheim, nord for Bergen, er det for eksempel et kart der man må padle kajakk for å nå alle stolpene. Noe som er nytt for Tina – men heldigvis har hun gode støttespillere rundt om i landet. På stolpejaktens facebook-gruppe er det nemlig mange som har lagt merke til den spreke nittedalskvinnen som topper lista over landets stolpejegere.

– Jeg fikk melding fra en som hadde bekjentskaper i Austrheim, som skulle hjelpe meg med å ta stolpene der, om det ble behov for det, forteller Tina.

– Slike tilbakemeldinger er rørende. Folk er så hjelpsomme og engasjerte, og man opplever at det er flere som heier på en. Det hender jeg treffer på damer i skogen som aldri har vært ute og gått tur før, og forteller at de føler seg motivert av meg. Det er jo veldig hyggelig.


FLOTT NATUR: Tina har vært ute på mange tureventyr som følge av denne aktiviteten. Her på Vestlandet. Foto: Privat

Hvordan får hun tid?

I fjor var første gang Tina deltok på stolpejakt, men da var hun bare med i halvannen måned. Likevel: aktiviteten ga mersmak, og i år satte hun seg mål om å vinne hele greia. Hun begynte ved påske. Årets stolpejakt avsluttes 31.desember – men det er den som først har funnet alle stolpene som vinner.

– Jeg synes det har vært fint å ha en positiv aktivitet å fylle coronatiden med. Denne perioden har vært tung for mange, men jeg har bare kost meg gløgg i hjel. Jeg har skapt meg gode dager i en litt merkelig tid, sier Tina.

Hun er trebarnsmor. Guttene hennes er blitt 19, 21 og 28 år gamle. Alle tre har flyttet hjemmefra, og dermed hadde Tina plutselig masse tid for seg selv.

I tillegg har hun en arbeidssituasjon som er relativt fleksibel. Tina er deleier i Parken barnehage på Skyset, og kan styre dagene selv. Noen ganger har hun jobbet lange dager, og deretter avspasert for å dra på stolpejakt.

– Dette er krevende og tar nær sagt all min fritid om dagen. Jeg har jo ikke noe sosialt liv om dagen; jeg rekker jo ikke det, humrer hun.

Men med tanke på pandemien har det vært greit å ha en tidkrevende aktivitet å fylle dagene med, påpeker hun.

– Jeg jobber og er på stolpejakt. I tillegg tilbringer jeg selvsagt tid med barna, og det har blitt noen vennetreff. Men mye av tiden har gått til dette, fastslår hun.

Eldstesønnen Joachim er en kjent norsk youtuber som driver med gaming og gjør stor suksess.

– Det dere driver med er ganske forskjellig, men dere er i toppen i hver deres greie?

– Ja, vi har litt ulike interesser. Men Joachim er også opptatt av å holde seg i god fysisk form. Yngstemann driver forresten med motorsport, og mellomste med fotball. Barna synes det er kjempespennende at mor er med på stolpejakt og de heier på meg, forteller Tina.


VAKKERT: Soloppgang i Bamble, i Vestfold og Telemark fylke. I dette området er det mye fin natur, forteller Tina. Foto: Privat

Sterkt konkurranseinstinkt

Tina har som nevnt idrettsbakgrunn - og er glad i både skiturer, styrketrening og toppturer på fjellet. I sin ungdom var hun landeveissyklist i CK Nittedal, og ble kretsmester åtte ganger.

– Jeg har veldig konkurranseinstinkt, og synes det er gøy å være med og kjempe i toppen, sier hun. Med Stolpejakten blir det ofte lange dager med trening.

– Både kondisjon og styrke er blitt bedre, og utholdenheten min har forbedret seg veldig, forteller Tina. Hun kan bare holde på og holde på, kan det virke som – men innrømmer at det også har vært tøft til tider.

– Det har vært noen lange turer hvor jeg har grått fordi jeg er så sliten. I Trondheim stod jeg på toppen av et fjell klokka elleve om kvelden. Det var fullt av tåke, det blåste og jeg sleit med å finne den siste stolpa, forteller hun.

– Kommer du til å fortsette med dette neste år?

– Nei, jeg gir meg uansett. Jeg kan ikke gjøre dette igjen, for det er jo ganske ekstremt. Jeg har lyst til å ha et sosialt liv også!


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.