Therese Falk med verdens raskeste 10 maraton på 10 dager

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 13. Aug 2018


Vinneren av herreklassen, Adam Holland og nummer to og trippel verdenmester på 100 km, Giorgio Calcaterra holder Therese på gullstol. Det har hun fortjent. (Arrangørfoto)

Samme sak er publisert på kondis.no

Club Super Marathon Italia har siden 4. august arrangert multimaratonløpet Orta 10 in 10, det vil si at deltagerne løper 1 maraton hver dag i 10 påfølgende dager. Ingen kvinner har gjort det raskere enn Therese Falk, og løpingen har gått bedre dag for dag! Til slutt slo hun verdensrekorden med 14 minutter og 9 sekunder.

NB: Arrangørens videointervju (på engelsk) med Therese nederst i artikkelen

Therse innspurt_dag10_foto_MajaBastian.jpgVerdensrekord
Therese Falk satte uoffisiell (?) verdensrekort på 10 maraton på 10 dager da hun i dagene 4.-13. august løp multimaratonløpet Orta 10 in 10 i Italia, nærmere bestem ved Lago Orta nordvest for Milano.

10 maraton på 3:38
Den tidligere rekorden var på 36:38:53. Thereses tid etter 10 maraton ble 36:24:44, det vil en snitt på 3:38 pr dag!

De tre siste dagene gikk det fortest; dag 8 på 3:33:19, dag p9 på 3:30:53 og siste dag på 3:29:19.

Det var 70 løpere som fullførte årets 10in10, mens totalt 25 løp 10 ganger 10, 21 eller 56 km. Det er utvilsomt 10x maraton som er den prestisjetunge distansen å vinne, og det gjorde Therese med mange timers margin til hollandske Jannet Lange på 2. plass. Det var kun fire herreløpere som slo Thereses sammenlagttid.


Therese Falk sitt bilde.
10 maratonmedaljer og en verdensrekord. Det var litt av en ferietur!  (Privat foto)


Therese: Fantastisk opplevelse og skikkelig god stemning
Vi tok en telefon til Italia, og var selvsagt glad for at Therese snakket norsk (eller sunnmørsk)  og ikke italiensk. Therese bor i Oslo (løper for Romerike Ultraløperklubb) men er fra Hareid på Sunnmøre.

Nordisk rekord på 24-timers tredemølleløping

Vi starter med å gratulerer med verdensrekorden, og tillot oss å kalle henne et skikkelig råskinn.
- Takk, det var kjekt. Ikke minst fordi jeg ikke klarte verdensrekorden på 24-timers mølleløping, sier hun og skifter umiidelbart tema til selve arrangementet.
- Det var en fantastisk opplevelse å være der nede, det var skikkelig god stemning og masse flotte folk. Jeg har hatt det utrolig fint, sier Therese, og etter telefonsamtalen skal hun og samboer Thomas på middag med andre løpere før hjemreise i morgen, og deretter tilbake til lektorjobben på Fagerborg skole.  

Vi lurte på hvilke forventninger hun hadde på forhånd?
- Jeg tenkte jo at jeg kunne vinne kvinneklssen. Jeg hadde sett på tidligere tider og visste at det kunne gå. Først tenkte jeg å prøve på tider rundt 3:30, men med så kort tid igjen til VM 100 kilometer og sterk varme, justerte jeg målsettingen til sub 4 timer hver dag.

Therese åpnet 1. dag med å løpe kontrollert på 3:39, men i den sterke varme de to neste dagene ble det 3:47 begge dagene.
- De to dagene var det ekstremt varmt, og jeg stoppet ved alle vannposter jeg så. Det var jo ingen lett løype heller. Vi løp 2 ganger i en tur/retur løype på 21 km, og med noen skikkelige bakker var det ca 400 høydemeter på maratondistansen. 

Fortere og fortere for hver dag
Deretter gikk det fortere for hver av de siste 7 maratonløpene. - Var du klar over at du kunne slå verdensrekoren?
- Det var først etter det åttende løpet jeg fikk vite om rekorden, og at jeg kunne slå den med 3:40 hver av de to siste dagene. Det stemte ikke helt  (red.anm: hun trengte 3x 3:37) - men jeg hadde det fint og visste jeg kunne klare det, sier Therese og legger til: - Jeg koste meg hver dag!

- Jeg hadde også lyst til å løpe under 3:30 en av dagene, men fikk jobbe skikkelig en 30 minutters tid i øsregn siste dagen. Det tørket heldigvis fort opp, og jeg klarte målsettingen, sier hun. Tiden på det 10. løpet ble 3:29:19, totaltiden ble 36:24:44 og verdensrekorden var slått med drøyt 14 minutter. 

Therese har jo imponert aller mest på 24-timers løp med flere seire på Bislett 24-timers, to ganger norsk rekord på distansen og ikke minst 4. plass i EM 24-timers 2016. Hva er verst, å løpe 24-timers løp eller 10 maraton på 10 dager, ville vi vite.
- På 24-timers har man gjerne noen tunge perioder underveis, mens på en maraton er det jo bare å springe. Derfor var dette lettere enn 24-timers sier hun og lar det skinne gjennom at å løpe maraton på 3:30-3:40 daglig egentlig bare er "kos".

Bare å springe ja, så enkelt er det altså.
Når Therese startet første løpet ved Lago d'Orta 4. august var hun 42 år, det passer jo bra når hun skal løpe 42 km hver dag i over en uke. Men, allerede dagen etter fylte hun 43, og feiret da dagen med å løpe det andre løpet i Orta 10in10.

Snart VM 100 km
Det er fire uker igjen til VM 100 kilometer i Portugal, blir det bare rolig trening fram til det, eller har du noen konkurranseplaner i tiden fra til VM?

- Jeg skal hjem til Hareid og feire pappas 70-årsdag og løper da Nordvest Maraton, sier Therese som håper å få med pappa på en av distansene. Han har også løpt maraton tidligere, men helt sikkert ikke 10 på 10 dager. Uka før VM løper løper Therese 7 kilometeren i Nordmarkstraver'n, men det er helt klart at VM 100 kilometer nå har størst fokus for årets Norgesmester på distansen.

Abvslutningsvis lurte vi på om hun fikk noen gode 100-km tips av Giorgio Calcaterra, den triple verdensmesteren på distansen som altså ble nummer 2 i herreklassen i Orta 10in10. Det hadde hun ikke, for han snakket svært lite engelsk, og Therese er åpenbart like dårlig som oss på italiensk.

Nordvest Maraton på Hareid blir i år arrangert 25. august


THerese_dag6.jpg
Therese koser seg dag  6... (Arrangørfoto)


Titina Bakken med 244 maratonløp
Også Titina Bakken fra Jevnaker fullførte løpsserien der hun har vært med alle år unntatt det første året i 2014. Hun har nå fullført 244 maraton  selv om hun debuterte så sent som i 2010. De siste årene har hun vært Norges mestløpende maratonløper. I totalsammendraget er hun ganske midt på lista for kvinner/menn totalt.


Titina_Bakken_Therese_Falk_Svein-Erik_Bakke.jpg
Her er Titina og Therese sammen med Svein-Erik Bakke som løp halvmaraton tre av dagene. (Foto fra Bakkes fb-side)


Therese Falk sitt bilde.
Therese sammen med Giorgio Calcaterra - tre ganger verdensmester på 100km (2008, 2011, 2012) og bronse på supertiden 6:36 så sent som i 2015. Han ble nummer to i Orta 10in10, men løp "bare" en halv time raskere enn Therese i snitt pr dag. - Og for en fin fyr, sier Therese. - Når andre kaster plast i matavfallsposen tar han det opp og legger det riktig. En sånn fyr💚.

Alle resultater

Arrangementets hjemmeside
Orta 10 in 10 på facebook med masse bilder

Intervju med Therese Falk 11. august:


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.