Mer om MIUT og våre supre veteranløpere

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 30. Apr 2018

Vi skrev i går om den fantastiske gjengen som sikret tre klasseseire i tillegg til en 3. og 4. plass på MIUT. På bildet ser dere vinner av M50 115 km Erik Waage Nielsen, vinner av K50 115 km Mona Kjeldsberg, vinner av K50 85 km Merethe Andersen og 3. mann i M60 115 km Arild Bjarkø. (Fotograf er nummer 4 på K50 115 km Monica Strand).

Se også forrige omtale: Seier, seier, seier, 3. plass og 4. plass på MIUT


Oppdatert på kondis.no 30. april:

I ultraløp er det ikke slik at man lykkes i hvert eneste løp. Det fikk Jorunn Teigen erfare på MIUT. Da hjelper det ikke at man var en av verdens alller beste o-løpere på 80-tallet (joda, det er en stund siden) 

Jorunn_Teigen_fredag.jpg- Når man går hardt ut og skryter av å skulle løpe 115 km, får man vel ta konsekvensene også. Så her kommer en bekjennelse av å ha feilet: Jeg fikk DNF (Did Not Finish). De som kjenner meg, vet at det sitter langt inne å gi opp, men i går kveld, etter 18,5 timer, 70 km og 6300 høydemeter ville ikke bena mer. Egentlig hadde de sagt ifra lenge, men jeg lot som jeg ikke hørte det. Det kunne jo løsne. 
Det løsnet ikke! 

Så da var det bare å innse fakta. På den mest utilgjengelige matstasjonen kastet jeg inn håndkleet og gråt mine tapre tårer. DNF!!! 3 timer å vente på transport på en iskald hytte og 2 grusomme km ned til bussen. Fiasko!!
Og hva har jeg lært?
- Madeira er brutalt. Bratt, kaldt, vindfullt og piskende regn. Noen ganger. 
- Ultraløpere er fulle av omsorg, aner ikke hvor mange som spurte om jeg var OK der jeg hang på stavene i motbakkene. 
- Her er ingen utstemming. Man blir ikke sendt hjem selv om man ikke er best. 
- Vin fungerer utmerker som smertelindring. Fullt mulig å gå opp trappa til rommet etter banketten. Det var ikke mulig FØR banketten!
- Jeg gir meg ikke så lett! Snart finner jeg en ny utfordring og kaster meg ut i det igjen. 
Fordi jeg kan!

Og vi legger til at det er mye bedre med DNF (did not finish) enn DNT (did not try)!
Bildet av Jorunn er fra en rekognoseringstur dagen før start.


Fredrik Ölmqvist, svensk freelancer, har sendt oss to intervjuer (på svensk) gjort under premieseremonien på Madeira: (bildene tok Fredrik dagen før dagen)

Arild_Bjarkø.pngArild Bjarkö kom trea i herrar-60
”Det gick inte lika bra som i fjol. Det gick väldigt bra i begynnelsen men ett tag in på loppet blev det rett och slett dåligt väder då töjde jag gränserna lite väl länge utan ordentligt med kläder på. Det gjorde nog att jag tappade krafter. Jag och Erik Waage Nielsen, som vann, vi löpte sammen hela vägen till Pico do Ruivo men där blev han för stark för mig, så han löp 45 minuter raskare än mig totalt. Sen kom det en italienare som snek sig 7 minuter föran mig. Jag är egentligen helt förnöjd alltså. Jag hade ju inte alls haft den goa uppladdning som jag hade i fjol.

Det var också ett mye töffare löp i år. Både vädermässigt och att de hade lagt om löpa på tre ställen, så tillsammans gjorde det att löpa var längre och hade mer klättring, säkert 150 höjdmeter mer. Vi bruket säkert 15 minuter extra. Det är ganska mycket när du vet att backen är väldigt hal. Så det psykade mig lite. Men det var göj alltså. Det är alltid göj.”

Merethe Andersen vann sin klass
"Det gick väldigt bra. Jag är väldigt förnöjd. Jag löpte på 17:20 på 85km-banan, så det blev klass-seger i damer 50. Men det väldigt kall när vi begynte. När kläderna blev våta i den hårda vinden blev det iskallt. Men annars gick det greit. Benen har självklart fått en del stryk. Jag syns att jag klarade att genomföra det bra.”
Merethe sprang marathon för två år sedan, men då var hon i betydligt sämre form. Erfarenheten från det loppet har hjälpt henne.

Det här var en mycket mer positiv upplevelse. Jag har förberett mig bra men höjdmeter och utförslöpning får man aldrig nog av. Det har jag i alla fall lärt mig. Den rikliga snön i Norge har även påverkat Merethes förberedelser. Det j har ju inte gått att löpa, det har ju bara gått att löpa på vägar och på snö, det blir något helt annat jämfört med att springa på stig. Jag tog mig en helg i Lörvik för att få bara stiglöpning.”


Mona løp utrolig bra
En annan norsk prestation som Arild och Merthe vill lyfta fram är Mona Kjeldsberg som vann 50-årsklassen på MIUT, tid 24:13.
”Det är väldigt bra alltså, det är otroligt bra", säger Arild och Merethe instämmer.
 

jorunn_Ingjerd_merethe (637x640).jpgMerethe (til høyre) sammen med Jorunn Teigen og Ingjerd Vestengen, et drøyt døgn før start. (Foto: Fredrik Ölmqvist)


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.