Øyunn med ramsalt kritikk etter årets avbrutte Megarace

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 17. Sep 2022

Øyunn Bygstad og Leif Abrahamsen var to av 44 ekstremultraløpere på starten av årets Megarace 1001. Innen 13 døgn skulle de forsøke å fullføre dette 1001 kilometer lange løpet.

Før 400 kilometer var løp hadde over halvparten av deltakerne gitt seg, det er egentlig ikke så uventet. Mange av de gjenværende var nok også for dårlig utrustet for værutfordringen.

For Leif og Øyunn var det tøft, men de var i rute til å gjennomføre de 1001 kilometerne da løpet ble stoppet pga dårlige værutsikter i CP5, etter 391 kilometer.

Men... var det en nødvendig avlysning???

Les hva Øyunn skriver nedenfor og døm selv:

Løpets hjemmesideØyunn: Mega Race bak kulissene

Styrtregn og dårlige prognoser videre satte en stopper for oss 16 gjenværende løpere på 395 km.

De raskeste løperne (de med følgebil) løp videre og valgte å gjøre det til sitt eget "race".  Det kan de bare fortsette med, men for oss, ble vi fysisk stoppet. Våre dropbager ble holdt igjen, og vi fikk kyss til hotell samme kveld full av forskjellige følelser. 

Noen løpere er enig med arrangørs beslutning. Noen løpere er totalt likegyldig siden de var så sliten at ordet "hotell" hørtes ut som paradis. Noen løpere er rasende. Noen løpere er skuffet.

Jeg er en blanding: Skuffet og litt sint. 

Jeg kan si at dette løpet sett med "ekspedisjons" øyne, var innafor hva angår farlig eller ikke. Men om du pakker for lett? -Da er jeg enig. Da hadde dette løpet vært farlig. Slik som Spine Race, Oslo-Bergen trail og dette løpet her.

(Ps: Ikke gidd å pakk for lite. De som gjorde det, kunne kanskje blitt stoppet. Ikke oss)

Det burde vært enkelt: Er du kald, ta på ull. 

Er du kaldere, ta på dunjakke. Regner det katter og kaniner, ta på fullt regnutstyr.

Sånn.

Arrangør og oss løpere visste at det skulle bli meldt pissvær tors-mand. Hvis arrangør likevel er bekymret, kunne de tatt utstyrskontoll av oss underveis, slik som Oslo Bergen Trail .

Hadde de sett i sekken til Leif, meg og flere av oss løpere uten support, så hadde de sett at vi var "good to go".

-Dette er et løp ment for erfarne løpere. -Arrangør understrekte at dette løpet var for erfarne løpere.

-Vi stilte til start som erfarne løpere.

-Men da det meldte regnet gjorde sin entré, så var visstnok ingen av oss erfarne allikevel..

De annonserte på facebook at løpet var avlyst. FACEBOOK. De sendte ingen melding til meg eller Leif  på SMS at løpet var avlyst.

Jeg, som deltar, jeg som skal være i "fare", jeg fikk ikke beskjed. Trackeren min var på 1400 høydemtere i fjellet, de så at jeg var i det "verste" området, men jeg, med flere andre løpere ble rett og slett ikke informert.

I flere timer etter løpet ventet jeg på en "forsinket" SMS som skulle tikke inn siden jeg ikke hadde dekning der oppe, men den har fremdeles ikke kommet.

Jeg nøstet litt, og ja, det stemte: De har aldri sendt beskjed.

Jeg løp gjennom regnskyllene og elendig satelittdekning i hele 15 timer ETTER løpet ble offisielt avlyst. 

På checpoint skulle jeg få tid til å sove 2,5 timer, bytte klær/reepacke og få meg ut igjen. Det skjedde selvsagt aldri.

Minte tanker:

På OBT fikk alle løpere melding om tordenvær og ble bedt om å holde dekning frem til det ble trygt igjen. Cut-off ble omgjort. 

Alternative ruter ble hyppig annonsert.

Det var arrangørs "plan B"

Alle ekstreme løp bør ha plan B, C og D.

Megarace hadde visstnok bare plan A. 

Det har nå gått 35 timer siden avlysning. Litt regn.

Hovedarrangør Michael og 1/3 av arrangørteamet fikk påvist korona for 4 dager siden. Michael var aktiv selv på stasjonene og som koordinator, men han ble for syk. Dét fikk vi i løypa beskjed om. Det. Ikke dårlig vær. Jeg og de andre løperne ble testet to ganger på checkpoints for å få lov til å fortsette.

Spekulasjon: Var det været som stoppet konkurransen, eller var det rett og slett kapasitetmangel fra arrangørs side? 

Og en siste ting:

The Mega Race uten og med support er to forskjellige løp. De burde aldri blitt mixet. Det ble klokkeklart for oss.  Hvis løpet tillot oss å fortsette til 1001 km, ville målgangdifferansen vært på flere dager. 

Cut-off burde ikke blitt innskrenket, men blitt holdt slik den var. Det var ca 6 timers søvn på oss 16 i løpet av 4 dager.

4 timer på checkpoint er ikke 4 timer søvn.

Det er 1 time mat/fotstell/dusj, 2,5 timer søvn på en matte, og reepack av gjennomvått utstyr frem og tilbake uten hjelp. 

Supporteam gjorde reepack og utførte fotstell. Supporteam hadde campingvogner på fjellet der løperne sov et par timer under skybruddene mens deres gear ble pakket på ny, samt tilgang til nye sko og varm mat.

"Hahaha -I was hardly wet" sa en noe taktløs løper til meg.

Jeg sa til Magnus på telefon i dag, at jeg var glad han ikke kunne være support allikevel. For hvis han var det, hadde jeg følt mye på at det hadde kjentes så feil. Det var faktisk flere løpere uten support enn de med support.

Rart med det, men etter det 3. døgnet var det en taus enighet at det var "oss" og "dem".

På alle andre løp jeg har deltatt i, har det utelukkende vært "oss".

Alltid.

Et lite bildeminne her under innlegget fra siste natta: 

Bilde 1: Jeg donerte nødposen til Shikura mens vi satt å spiste/skiftet under en slags falleferdig garasjeboks med en muggen madrass vi plutselig fant ut av intet den siste regnfulle natta😅 Veldig bra! 

Vi har sovet på myk mose, og vi har overnattet i et busskur for en times tid i Tsjekkia. -For noen minner! Mye galgenhumor, samt så utrolig kjedelig på det ene laange grus-og asfaltstrekket som plutselig kom. 

Film/bilde 2:

Løpsstilen til Shikura på grus etter å ha vært litt for vant med fjellet😅

Bilde 3:

Den hysteriske medaljen. Ja, gratulerer Øyunn. Du har herved fullført 100-miles.

(Vi hadde ekstra medaljer fra i fjor) 

Nå skal jeg treffe Leif . Vi skal drikke pils.

Igjen: Takk for all heiing.


LEIF følger opp i kommentarspalten:

Er løpet avlyst
 Jeg har ikke fått noe SMS om det enda  jeg så på Fb siden til løpet på onsdag kveld at det var stoppet frem til torsdag 08.00 og ringte arrangøren. De sa det ikke gjaldt oss mellom CP4 og CP5 bare de etter CP 5. Da ba jeg dem sende en melding til deltagerne for det sto ikke på Fb siden. Videre observerte jeg løpere som allerede i duskregnet i lavlandet var våte og frøs. De hadde mindre sekker enn jeg har på søndagstur i marka og så lette og tynne regnjakker at jeg ikke ville brukt de til postkassen en gang

Jeg ringte arrangøre igjen å ba de legge til i sms de skulle sende at løpere som ikke var komfortable med å dra opp i fjellet på grunn av dårlig utstyr burde søke nødly. Sms kom først 03.53  informasjon om at løpet var avlyst leste jeg på Tracker siden ved 09.00 tiden torsdag morgen.
Hadde mye morro i løp av dagen med å fortelle dette til andre løpere jeg traff å se reaksjonen
Min bekymringstelefon til arrangøren var nok medvirkende til avlysningen er jeg redd
Men grunnen er nok mangel på crew/saftycrew og for lite krav til tilstrekkelig og egnet utstyr. Jeg hadde mye av det samme jeg bruker i Spine og frøs ikke et sekund og sov ute i fjellet noen timer hver natt.


Leif skriver også på facebook:
Ja hva skal man si. Megarace 1001 km fullført med snaut 400 km og 13 000 hm
Når jeg fikk beskjeden om at de stoppet løpet for litt pjuskevær ble jeg faktisk mest lettet.
Jeg hadde tatt for gitt at et Løp i de Bayeriche alpene gikk på sti, men her var det mye asfalt, etappen fra i går til I dag 110km 3000hm besto vel av 80- 90 % asfalt, det måtte jo gå galt så i dag har jeg kreket meg rund med beinhinnebetennelse og div andre vondter 

Men Cutoff tidene fremover i løpet var litt mer menneskelige så det hadde sikkert gått på en måte, men glad for å få slippe. Ellers fungerte opplegget bra i forhold til næring, søvn og utmattelse. planen var å komme så billig som mulig til 6-700 km. Nå blir det storbyhelg på meg I steden


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.