Maratonmesteren satte løyperekord i Romeriksåsen på langs

Postet av Romerike Ultraløperklubb den 24. Jun 2018

Frode Stenberg fra Lørenskog satte ny løyperekord da han vant Romeriksåsen på langs lørdag med tiden 3:57:56. Fjorårets vinner av NM maraton viste at han også behersker teknisk terrengløping. Ane Guro Moen fra Rjukan vant kvinneklassen på 5:10:59, og med 218 fullførende (229 startet) ble det soleklar ny deltagerrekord.

Skribenten er også løpsleder for Romeriksåsen på langs
I løpet av de neste dagene kommer det link til flere fotoalbum fra løpet.

Forholdene for terrengløping i Romeriksåsen var helt perfekte da 229 løpere startet fra Brovoll nord på Romeriksåsen lørdag formiddag. Aldri (?) har vel terrenget vært tørrere på denne tiden av året, og historiene om alle myrene vi vanligvis blir servert i målområdet, var det ingen som snakket om i år.

Romeriksåsen på langs (RPL50) ble arrangert for 4. gang, og selv med over dobbelt så mange startplasser som tidligere år, var det utsolgt lenge før løpet. At de mange deltagerne ble velsignet med så flotte løpsforhold var en bonus både for løpere og arrangør.

Frode Stenberg ved Bjertnessætra etter 14 km. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Løyperekord av Frode Stenberg

Frode Stenberg fra Lørenskog FIL satte ny løyperekord da han vant det 50 kilometer lange terrengløpet med tiden 3:57:56.  Fjorårets vinner av NM maraton viste dermed at han også behersker teknisk terrengløping. Den tidligere løyperekorden var satt av Erik Sagvolden med 4:00:31 i 2015.

Han var alene i tet etter det ganske vanskelige terrengpartiet fram til 14 kilometer, og med en del veikilometer i vente før det igjen ble bare stiløping, ante vi hvor det bar. Og det bar helt fram til løyperekord og en seiersmargin på 16 minutter til Hans Chr Aarnes fra Nittedal IL på 2. plass. Den tidligere skiløperen fra Nittedal løp ble blant annet tredjemann i fjorårets Nordmarka Skogsmaraton.

På tredjeplass løp mesterkokken Odd Ivar Solvold fra Runar Triathlon inn til en imponerende 3. plass og soleklar seier i M45-49.

Litt ekstra spenning var knyttet til seks unge skiløpere i klasse M16-17. Ville noen av dem kunne hevde seg på en så lang distanse? Svaret ble et klart ja når Morten Antinsen fra Hvam IL (og Nes Ski) løp inn til et flott 8. plas på 4:38:19. Tidligere hadde han som lengst løpt 38 kilometer.

Morten Antonsen (M16-17, imponerte med 8. plass totalt. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Frode Stenberg løper i mål til seier og ny løyperekord. (Foto: Arne Halvorsen)

De tre raskeste i herreklassen; Odd Ivar Solvold, Frode Stenberg og Hans Chr Aarnes. (Foto: Arne Halvorsen)

Komplette resultatlister totalt og klassevis

Ane Guro Moens spenstige målgang etter vinnerløpet. (Foto: Arne Halvorsen)

Ane Guro Moen vant kvinnerklassen

Ane Guro Moen fra Rjukan Fjellsportgruppe debuterte som ultraløper med å vinne Romeriksåsen på langs. Det var likevel ingen kjempeoverraskelse, siden 31-åringen viste sin kapasitet med å vinne fjellmaratonløpet Hardagervidda Marathon i fjor. Hun vant med tiden 5:10:59 som var 7 minutter bak løyperekorden, men nok til å slå vinneren av KRSUltra tidligere i år - Erika Wollner fra Sky Blazers - med 8 minutter. To minutter bak Erika løp Kari Beate Hovde inn til 3. plass.

Bildene fra 14 kilometer viser at Ane Guro her ligger litt bak Erika, men i mål kom Erika 8 minutter bak Rjukankvinnen - sammen med klubbvennen Johannes Rummelhoff som ventet på henne etter at han selv fikk det tungt etter en for hard åpning.

Ane Guro i terrenget etter 14 kilometer. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

De to raskeste på premieutdelingen, Erika og Ane Guro. (Foto: Børn Hytjanstorp)

Kari Beate Hovde var klart reskeste veteran på en 3. plass totalt. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Terrengultraløp med 218 vinnere

I slike ultraløp er det noen som løper fortere enn andre, men alle som fullfører en slik kraftprøve er vinnere. I RPL50 var det 12 timer maksimaltid, noe som gir mange løpere mulighet til å fullføre. Tidene i løpet varierte da også fra 3:57 til 11:22. Alle de 218 som fullførte fortjente å motta Norges største og tyngste løpsmedalje.

Sist av alle over mål var disse to glade kvinnene, Turid Iversen og Inger Otnes.. De overså merkingen i et veikryss rett etter 30 kilometer og fikk en god del bonuskilometer, men i mål var begge vinnere. Ikke bare hadde de fullført, de vant også klassene K70-74 og K60-64. (Foto: Olav Engen)

Hele 40 av de 50 kilometerne i RPL50 er på sti, alt fra teknisk vanskelige partier til lettløpt flott sti som på bildet. Midtveis er det to partier med 5 km grusvei. Løperen på bildet (35 km) er Jørgen Korum som kom på 7. plass. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Romeriksåsen_vakkert.jpgForhåpentligvis fikk løperne med seg de fleste av de 27 vannene de passerte på turen i Romeriksåsen. (Foto: Hilde Johansen)

Vi tror nok alle - eller de aller fleste løperne - finner minst ett bilde av seg selv.